Tokrat predstavljamo domačega pesnika, nekdaj učitelja na naši šoli –  Francija Lakoviča.

Franci Lakovič je sicer Ljubljančan, ki se je rodil 28. januarja 1930. V Ljubljani je končal učiteljišče in višjo pedagoško šolo. Njegova velika ljubezen pa je tudi glasba, zlasti igranje violine. Kakšnih deset let je celo vodil mladinske pevske zbore.

Svojo službeno pot je začel v Zagorju, po treh mesecih pa so ga napotili v hribovsko vas Kal nad Hrastnikom, kjer je učil leto dni. Pet let je preživel med osnovnošolci v Hrastniku, tri v Komendi, potem pa ga je pot pripeljala nazaj v Zagorje, kjer je na naši šoli poučeval slovenščino do upokojitve.

Francija Lakoviča poznajo tako mladi kot starejši ljubitelji pesmi.

Pisati je začel še kot mladenič med drugo svetovno vojno. Prvo pesem je objavil leta 1942 v Mladi Sloveniji. Kasneje je objavljal v Mladini, Obzorniku Prešernove družbe, revijah Borec in Problemi, v Delu in na ljubljanskem radiu.

Otroške pesmi in pesmi za mladino je pričel pisati slučajno. Ugotovil je, da mu mladinska oz. otroška poezija leži. Napisal je celo nekaj črtic, vendar je s pisanjem odnehal. Pravi, da vzamejo preveč časa.

Njegove otroške pesmi so se pojavljale v različnih revijah (v Pionirskem listu, Kurirčku, Galebu in še kje). S pesmimi in pogovori z otroki je večkrat obogatil podeljevanje bralnih značk. Njegovi verzi so pritegnili tudi glasbenike in nekatere pesmi so uglasbene.

Pri pisanju za mladino mu je pomembna jasnost, otroci imajo po njegovem radi humornost, veselost, tudi rimo.

Franci Lakovič je dobil za svoje pesmi dve Kurirčkovi nagradi (leta 1984 in 1985). V svoj izbor slovenskih otroških pesmi sta njegove pesmi vključila Janez Menart in Leopold Suhodolčan.

Lakovič je bil sedem let tudi član uredniškega odbora revije Kurirček.

Danes si lahko v jedilnici ogledate nekaj njegovih pesniških zbirk, in sicer Pesmi na potepu, Svitanje, Rdeči oblaki, Temna svetloba in Nenavadna trgovina.

 

PESMI GAŠPERJA BORIŠKA

Gašper Borišek, 4. r., mladi pesnik iz podružnične šole Podkum

JEDILNIK

GLAVNA JED

Pečeni piščančji koščki

Kuhana sladka koruza

kosmiči koruzni, ovseni, pšenični

mlečna prosena kaša

SADJE

Jabolko

grozdje

nektarina

banana

ZELENJAVA

Češnjev paradižnik

Paprika

solata

NAPITKI

Voda

čaj

jabolčni sok  100%

pomarančni sok 100%

ananasov sok 100%

 GALERIJA SLIK:

(Skupno 148 obiskov, današnjih obiskov 1)