ŠPANSKA TORTILJA

V ponedeljek, 16. 6., so moči združili učenci izbirnega predmeta NPH in učenke interesne dejavnosti španščina 2. Razlog je bil ponovni obisk Španke Elene, ki nam je že prejšnji teden predstavila tipične španske jedi, tokrat pa smo se odločili, da skupaj pripravimo tisto najbolj značilno – tortilla de patatas (op.p. špansko omleto s krompirjem). Učenci so se razdelili v štiri skupine in pozorno poslušali Elenina navodila. Opazovali so jo, kako jed pripravlja, in sami naredili enako. Vsi učenci so se zelo potrudili in tudi španske tortilje so odlično uspele. Vabimo vas k ogledu slik in recepta. Mogoče pa koga zamika in si špansko jed pripravi doma.

Nada Brezovar in Ana H. Malec

RECEPT ZA PRIPRAVO ŠPANSKE TORTILJE

Sestavine: 4 krompirji, 1 čebula, 4 jajca, olivno olje, sol.

Postopek:

1. Za pripravo tortilje najprej olupite in operite krompir. Nato ga narežite na zelo tanke rezine. Enako naredite s čebulo, le da so koščki kvadratni in kar se da majhni.

2. Vzemite srednje veliko ponev in segrejte olivno olje. Nalijte zadostno količino olja, da se bo krompir primerno ocvrl. Ko je olje vroče, najprej ocvrite krompir. Prvih 5 minut cvrite na visoki temperaturi, nato zmanjšajte. Med cvrtjem dodajte čebulo in vsake toliko časa premešajte, da se krompir ne sprime. Pazite, da se krompir ne zapeče preveč. Po 10 do 15 minutah krompir odcedite iz olja in prestavite na krožnik.

3. V skledi zmešajte jajca. Po želji lahko dodate sol ali malo mleka za boljši okus. Nato dodajte krompir in vse dobro premešajte.

4. V ponvi ponovno segrejte olje, tokrat samo nekaj kapljic. Ko je olje dovolj vroče, dodajte mešanico in jo pecite na srednjem ognju, da se ne prismodi. Ko je ena stran pečena, tortiljo obrnite s pomočjo plitvega krožnika.
5. Počakajte, da se speče še na drugi strani, in jed je pripravljena.

Enostavno, kajne?

GALERIJA SLIK:
(Skupno 87 obiskov, današnjih obiskov 1)