Prvošolci in učiteljice smo izkoristili lep jesenski dan za obisk gozda. V šoli so učenci dobili navodila za varno pot in primerno obnašanje v gozdu. Seznanili so se tudi s cilji današnjega naravoslovnega dne.

Kratek postanek na poti v gozd smo naredili že pri pokopališču, kjer imamo na majhnem mestu več različnih iglavcev skupaj: bor, macesen, smreko in celo tiso. Stegovali smo vratove proti visokim drevesom. Ob poti naprej smo se ustavili za  panoramski pogled na mesto Zagorje in na gozd v ozadju. Opazovali smo lepe jesenske barve. Na nasprotni strani  pa je naš pogled pritegnil mogočen hrast.

Kmalu smo zavili v gozd. V njem smo poiskali primeren kotiček za opazovanje. Najprej smo se morali umiriti. Nato smo vzpodbudili različna čutila za zaznavanje narave okoli nas. Videli, slišali, vonjali, tipali smo zelo različne stvari. Učenci so po navodilih poiskali določene liste in plodove, jih opazovali in primerjali med seboj. Ugotovili so, da v gozdu ne živijo samo drevesa, ampak tudi druge rastline. Naštevali so gozdne živali. Uspelo nam je videti pikapolonico, veščo, deževnika, gozdnega lazarja. Odšli smo tudi na obronek gozda in opazovali grme, praprot ter druge manjše rastline. Videli smo tudi gobe, a jih nismo poznali, zato smo jih pustili v naravi.

Doživeli smo lep dan in upajmo, da se nam je vsaj nekaj novih znanj vtisnilo v spomin. Za konec pa še ena lepa pesem o gozdu, s katero smo zaključili naravoslovni dan:

V gozd pojdite ter napijte

se moči na krasnem kraju!

Naj telo in duh vam znova

oživi v zelenem raju!

Lily Novy

prvošolci in učiteljice Mojca, Mili, Darja

GALERIJA SLIK:

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)