Naš projekt samopostrežnih malic z naslovom Krajevne skupnosti nekoč in danes smo v mesecu septembru začeli z raziskovanjem rodbin v krajevni skupnosti Jože Marn. Danes vam bomo predstavili dve.

Vozljevi izvirajo iz Smučidola. Iz dokumentov, ki datirajo v začetek 19.st., je razvidno, da je bil Mihael Vozel posestnik, ki se je poročil z Barbaro Brimini. V zakonu se jima je rodilo 6 otrok. Med njimi je bil Markus Vozel, po poklicu rudar, ki se je poročil s Heleno Klančišar.

Med njunimi otroki je tudi ded gospe Renko, Jože Vozel, po katerem je dobil ime njen oče, po poklicu prav tako rudar. Življenje v Podkraju in pozneje v Zagorju je bilo drugačno kot danes. Otroci so spali na ličkanju v predalih, ki so bili čez dan pod posteljo staršev. V hišah niso imeli vodovoda in kanalizacije. Pomemben del stanovanjske opreme sta bila zato vrč in »lavor«, ki sta ga starša gospe Renko dobila za poročno darilo. Jedli so veliko zelenjave, ki so jo pridelali doma, predvsem krompir, fižol, spomladi regrat z ocvirki, sicer pa malo mesa, rib sploh ne.

Družina Medved izvira iz Vojnika. V Zagorje sta prva prišla Anton in Helena Medved. Prvi pisni vir, posestni list iz katastra, ki omenja družino v Zagorju, je iz 18.st. Ko so Medvedovi prišli v Zagorje, so kupili hišo z vrtom in v njej uredili tudi gostilno. Medvedovi domačiji so rekli Žabnikar.

Ukvarjali so se s kmetijstvom, imeli so gostilno, ded pa je bil tudi prevoznik. Z vozovi je vozil premog k naročnikom, v Trbovlje, Litijo, tudi v Ljubljano. Današnja hiša z gospodarskimi poslopji je bila zgrajena med obema vojnama. Njihova posest je obsegala območje do vključno današnje Ceste zmage. Tam, kjer je danes Prešernova cesta, so imeli nekoč sadovnjak.

Ko smo jo povprašali, kaj so jedli nekoč pri njih doma in kaj jedo danes, je povedala, da je imela rada mamino kuhinjo, ki je vsebovala meso le enkrat tedensko ter veliko zelenjave, ki so jo pridelali doma. Njena najljubša jed je še danes mlad fižol z jabolki.

Za današnjo jed smo vam pripravili proseno kašo s suhimi slivami. Zanjo potrebujemo 10 dag prosene kaše, eno pest suhih sliv, pol litra mleka, ščep soli in eno žlico margarine. Najprej zavremo mleko, dodamo sol in margarino. Proseno kašo operemo in jo vmešamo v vrelo mleko. Kuhamo še 10 minut.

V jedilnici smo razstavili predmete in dokumente z naših obiskov. Za projekcijo smo uporabili fotografije, ki smo jih posneli. Nastal je tudi kratek video, ki so ga učenci skupaj z učitelji pogledali na uri oddelčne skupnosti.

 

Marina, Aljaž, Mel, Jure, Marko, Jaka, Julija, Simona, Veronika ter Nada Brezovar in Kristina Renko

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)