Samopostrežna malica v šolskem letu 2012/13, je bila obarvana s hišnimi ljubljenčki, torej živalicami. Najlepša hvala trgovini Premium Pet KISOVEC, zlasti pa gospe Urški Cilenšek, ki so nam vsak mesec pobliže pripeljali žival, hrano in vse potrebščine za nego živalice. Hvala tudi  Rebeki Dolinšek in Lani Premk, ki sta predstavili svojo žival. Hvala tudi učiteljici Barbari Lekše, ki je vsak mesec likovno upodobila žival, pa tudi učiteljici Nataši Oberč, ki nam je izdelala modelčke za izrezovanje živalic. Lepa hvala, pa tudi učiteljici Ajdi Medvešek, ki je pripravila spremno besedilo za uvodno noto v samopostrežno malico. Hvala tudi vsem kuharjem za nesebično izvajanje mesečnih izzivov.

 Organizator prehrane Nada Brezovar

 

 

BORDER COLLIE

 

Pri samopostrežni malici bomo še zadnjič v tem šolskem letu v družbi s prikupnim psičkom pasme Border collie.

Ta živahen pes izvira iz mejnih dežel Anglije in Škotske. Je zelo stara pasma, prvič omenjena leta 1570. Leta 1915 pa je uradno poimenovan v pasmo Border collie.

Poslanstvo bordarskega ovčarja je pašnja črede. Znan je po svojih hipnotičnih očeh, s katerimi usmerja čredo brez laježa in ugriza.

Je srednje velik pes rjavih oči. Srečamo ga v štirih osnovnih barvah (črno-bela, modro-bela, rjavo-bela in rdeče-rumeno-bela).

Po značaju je izjemno gibčen, neutrudljiv in vzdržljiv pes. Je perfekcionist, ki vedno želi ustreči lastniku. Primeren je za lastnika, ki je pripravljen z njim preživeti veliko časa. Je zelo zahteven, energičen, vedno prezaposlen in tudi po dolgem in utrujajočem dnevu ima še ogromno energije. Kot eden najbolj učljivih pasem lahko služi tudi kot iskalec narkotikov in eksploziva. Zelo uspešen je v vseh kinoloških športih (agility, dog frisbee, reševanje … ).

Vodniku zaupa in mu nenehno sledi ter opazuje vsak njegov gib.

Redno ga je treba česati in ščetkati, še posebno v času menjave dlake. Samo v skrajnih primerih potrebuje mokro ali suho šamponiranje.

Njegova življenjska doba je 12-15 let.

Bližajo se počitnice, naj bodo tudi »border collijevske« J.

Morda pa boste morali ugotoviti neko drugo pasmo psička. Bolezen je narekovala zamenjavo psička. Danes boste opazovali vragolije Arona, zlatega prinašalca. Hvala gospodični Lani Premk, ki vam bo predstavili psička Arona.

Dober tek

JEDILNIK 11. 6. 2013

GLAVNA JED

Rižota

mlečna prosena kaša

sir, mehki sir, sirotka kmetije Sešlar

SADJE

češnje

Rdeče grozdje

Jabolko

banana

marelica

ZELENJAVA

Solata

paprika

NAPITKI

čokoladno mleko

jabolčni sok 100%

pomarančni sok 100%

voda

DESERT

Žitna ploščica

 

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)