Naši osmošolci so se udeležili kongresa, da bi podoživeli enega od prelomnih dogodkov 19. stoletja, ko so združene evropske sile poravnale račune z zadnjim od velikih osvajalcev, Napoleonom Bonapartejem.

Dunajski kongres je v resnici potekal od 1. septembra 1814 do 9. junija 1815. Namen kongresa je bil, da se oblikujejo evropske meje in ohrani režim, ki je vladal pred francosko revolucijo.

Čas med leti 1815 in 1848 imenujemo tudi predmarčna doba ali obdobje bidermajerja. Naš najbolj znan predstavnik je bil slikar Jožef Tominc, ki je ustvarjal čudovite portrete meščanov in plemstva.

Cilj kulturnega dne je bil celovit prikaz obdobja pred marčno revolucijo 1848, ki je temeljito spremenila evropsko zgodovino.

Osmošolci so bili razdeljeni v več skupin. V dramski so uprizorili dogajanje na dunajskem kongresu. V kuharski so spekli Sacher torto (nastala 1832), ki smo jo tudi poskusili. V likovni so ustvarjali bidermajerske šopke in risali v Tominčevem slogu. V zgodovinski so analizirali kongres, bitko pri Waterlooju in ozemeljske spremembe. Učili so se plesa, ki je zaznamoval kongres, to je dunajski valček. Učenci so si ogledali predmete iz obdobja bidermajerja (svečnik, kozarci).

 Mnenje Dunajčanov o kongresu 1814/15:

Ruski car ljubi za vse, danski kralj govori za vse, pruski kralj misli za vse, würtemberški je za vse, bavarski pije za vse, avstrijski pa plačuje za vse.

 

 

                                                                                              Kristina Renko

(Skupno 123 obiskov, današnjih obiskov 1)