KNAPI, SREČNO!

V sredo, 16.05.2013 smo se učenci in učiteljice PŠ Čemšenik z avtobusom odpeljali proti Velenju. Pred Muzejem premogovništva Slovenije nas je prijazno pričakala lokalna vodnica in nas na začetku našega naravoslovnega dne popeljala po bližnji okolici Velenja. Ogledali smo si Velenjska jezera in izvedeli, da so nastala zaradi izkopavanja premoga globoko pod zemljo. Okrog jezer so odlično urejene sprehajalne in rekreacijske poti.

Sledil je ogled rudnika Velenje. V rudniških prostorih smo se vsi najprej opremili za odhod v jamo s »knapovskimi« čeladami in oblačili, ki imajo velike žepe, v katere smo seveda dali »knapovsko« malico. Peljali smo se z rudniškim dvigalom in globoko pod zemljo doživeli in videli,  kako težko in naporno je bilo delo rudarjev, včasih pa tudi zabavno (še posebej, če je rudarjem malico pojedel »Berkmandeljc«).

Učencem je bila še posebej všeč »rudniška eksplozija«, ki smo jo doživeli v jami in seveda »knapovska« malica, ki smo si jo pošteno zaslužili na polovici »šihta«.

Ogledali smo si tudi Muzej premogovništva Slovenije, z rudarskim stanovanjem ter spoznali rudarsko tradicijo tistih časov in Velenjskih rudarjev.

                                                                                                         Irena Hudi

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 1)