Dvorec Zemono, finalno tekmovanje pod okriljem Kuhne Pato in Anke Peljhan se je odvijalo 15. 5. 2013. Naša skupina Fosen se je udeležila tekmovanja in uspešno sodelovala. Na žalost ni bila med prvimi tremi tekmovalci, neuradno je zasedla četrto mesto. Vse čestitke Mateju Čebin, Mateju Kastelic, Žanu Kos, Sinanu Čajič. Hvala tudi skupini Matkurja za vso podporo in pomoč.

Mentorica Nada Brezovar

Besede so le približek tega, kar se je včeraj, 15.5.2013 od 11.00 ure dogajalo v Dvorcu Zemono, na finalnem obračunu 15-ih naj skupin osnovnošolcev, ki že drugo leto obujajo slovensko kulinarično dediščino in recepte, postopke ter zgodbe o jedeh širijo med nas.

Ob pogledu na njihovo delo ob kuhalnih mizah, jih le drobne ročice izdajo, da gre za otroke, od 4. razreda osnovne šole naprej. Majhni, a veliki kuharski mojstri, ki suvereno v kamero ali komisiji razlagajo o postopkih, kaj so pravkar stresli v lonec in zakaj je potrebno testo za štrukelj razvaljati prav tako, kako pravilno zmešati žgance, ali očistiti ribo, ki so jo seveda pred tem filirali. Zakaj dati zelišča in začimbe na koncu in zakaj krapa namočiti v marinado en dan prej. Sprva trema, ki je hitro prešla v popolno zbranost pri kuhi, ustvarjanje reda na mizi s prikazom vseh sestavin, ki izvirajo iz lokalnega področja vsake posamezne skupine, je bila kaj kmalu zakrita z otroško sproščenostjo pri interpretaciji pripravljenih jedi, ki se je pred predstavitvijo žiriji ali strokovni komisiji, ki je predstavljala cvet slovenske kulinarično etnološke srenje, ponovno prikradla na obraze otrok.

Žirijo so sestavljali:

  • Prof. Janez Bogataj, eminenca slovenske etnologije, ki je otrokom na duhovit način predal kupe zanimivosti, prepotrebnih informacij za nadaljevanje zastavljene poti
  • Tomaž Kavčič, izjemen gostitelj včerajšnjega finala in veliki Chef na svetovnem nivoju
  • Janez Bratovž, naš mentor s področja kuharskih veščin in veliki Chef, s svojo restavracijo JB sprejet v skupino top 10 restavracij Evrope
  • Stane Omerzu, naš mentor s področja ribištva, zunanji sodelavec oddelka za ribištvo in ribogojstvo na ministrstvu za kmetijstvo, urednik portala www.radjemribe.si in revije Vode in mi
  • Tatjana Butul, avtorica edinstvenega zeliščnega vrta na svoji Domačiji Butul in predstavnica svetovnega gibanja Slow Food
  • Karina Cunder, urednica Revije Odprta kuhinja, priloge Nedela, medijskega pokrovitelja projekta, velik kulinarični poznavalec ter kritik

Otrokom je pod prste gledalo še veliko strokovnjakov iz sveta kulinarike, gospodarstva in medijev.

Prav izbranim podjetjem: Gorenje, Kotanyi, Pivovarna Union, Žito, Zvijezda, Avto Triglav in časopisna hiša Delo ter njihovemu osebju se želimo zahvaliti za podporo ali razumevanje za izobraževanje otrok v procesu odraščanja.

Ker nam ni vseeno, in ker si želimo otrokom podati pravilne informacije, povezane s celotnim kulinaričnim procesom ali postopkom od pridobivanja sestavin do dekoracije krožnika po zadnjih svetovnih trendih, smo v letošnjem šolskem letu ustvarjali in se ob enem učili ob boku ali v domovanjih izkušenih kulinaričnih ustvarjalcev: Tomaža Kavčiča iz Gostilne pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, v Biotehničnem učnem centru Novega mesta, pri Miriam in Borisu Novak v Domačiji Novak, v Restavraciji JB pri velikem Chefu Janezu Bratovžu, v Gostilni Lectar, v Gostilni Anderlič pri Jožetu Anderliču, v Termah Banovci, Gostilni Martin pri Martinu Vodušku, v gostilni Pečarič, v Studiih Gorenje v Velenju, Kopru in Ljubljani ter na Pomurskem sejmu lova in ribolova.

Bledi obrazi žirije, ko je izmed vseh vrhunsko pripravljenih skupin, bilo potrebno izbrati le tri, so nakazovali, da se je bilo potrebno – najprej zapreti v poročno dvorano Dvorca Zemono in še enkrat posvetiti se prav vsakemu detajlu postopka, okusa, sestavin, interpretacije in dekoracije, kar bi bilo pomembno kvečjemu na tekmovanjih svetovnega nivoja velikih mojstrov z debelim kuharskim predznanjem!

 

Raznolikost uporabljenih sestavin, okusov, vonjev in dialektov, je segla strokovnjakom do srca in jih ojunačila, da bodo kmalu marsikatero jed postavili tudi na svoj jedilnik.

Občudovali smo skupine:

  • Jagodke z OŠ Drska, mentor Jožica Muhič, s krapovim golažem in tovorno potico
  • Škocjanske krape z OŠ F. Metelka Škocjan, mentorja Sabina Klemenčič in Janez Trk, s krapovim paprikašem in škocjanskimi žganci
  • Knapec z OŠ Krmelj, mentor Tatjana Selak, z ribjim filejem na špinačnem pireju in zaroštanim močnikom
  • Čarni ribiči z OŠ Kuzma, mentor Jožica Fuekaš, z ribjo juho, smučem v koruzi in ajdovim narastkom
  • Jurjevski šefi z OŠ Sv. Jurij, mentor Rozvita Škodnik, s ščukinimi zvitki in zeljnimi flikicami
  • Barjanci z OŠ A. M. Slomška Vrhnika, mentor Ranka Keser, z ribjo obaro in slivovimi štruklji
  • Trnovčki z OŠ Trnovo, mentor Vida Rupert, z ribjimi zavitki z bučo in zaroštanim močnikom
  • Vojčki z OŠ Vojnik, mentor Polona Bastič, s krapovim golažem in proseno kašo s suhimi slivami
  • Perkmandeljci z OŠ Narodnega h. Rajka Hrastnik, mentor Branko Podmenik, s smučem na divjem regratu in zasavskim trisom (grenedirmarš, prežmuht in funšterc)
  • Fosen z OŠ I. S. Zagorje, mentor Nada Brezovar, z ribo v testu in ajdovim fosnom s petimi prilogami
  • Šefla OŠ T. Č. Jesenice, mentor mateja Ramuš, s postrvjo Valentina Vodnika in gorenjskim trisom (kolerabčnik, plazki in grenedirmarš)
  • Škrte čebelice z OŠ A. T. Linharta Radovljica, mentor Ana Krivec, z zlatovčico v slanini in ajdovimi krapi
  • Cvetoče Brike z OŠ Dobrovo, mentor Vojka Gregorič, s štokvižem na belo in belo polento ter repki
  • Šturke z OŠ Šturje, mentrorja Petra Usaj in Irena Knafelc, z štokvižem na golaž, polento in bleki
  • Soški kuharji z OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, mentor Marija Benko, s filejem šarenke, ribjimi žepki in buljo

 

Zmagovalci, ki so v šolskem letu 2012 / 13 postali skupine:

Soški kuharji, Šturke in Perkmandeljci so prejeli darila naših partnerjev in poučno zabaven izlet, s katerim bomo oplemenitili naše kulinarično znanje na področju školjkarstva in razsežnosti uporabe zelišč in  ki nas bo vodil z ladjo iz Izole v Strunjansko školjčišče. Tam bomo deležni prikaza sajenja, presajanja in obiranja školjk, ki si jih bomo kasneje sami pripravili pod vodstvom strokovnjakinje Suzane France, pot nas bo vodila v Slovensko Istro na Manžan k Domačiji Butul, ki se ponaša z širokim znanjem o zeliščih – tistih z njihovega izjemnega vrta in vseh, ki rasejo na divje – kar tako med travo. Naučili se bomo pravilne uporabe zelišč po najnovejših standardih, razpoznati tista, ki so užitna in zakaj jih je dobro uživati ter male skrivnosti družine Butul, povezane z naravo in njenimi zakonitostmi, ki jih velja uporabiti v kuhinji.

 

Nagrado 500 eur in avtorici Fiat 500L v enomesečno uporabo, si je prislužila skupina Matkurja z OŠ I. S. Zagorje pod mentorstvom Nade Brezovar, ki jo je podelilo podjetje Avto Triglav d.o.o., uradni uvoznik vozil Fiat, izročil pa sam direktor Damjan Vuk, za najboljšo zgodbico, povezano z nekdanjim Fičotom,  ki jim jo je povedala babica. Izmed skupnih preko 50.000 glasov, je prvo uvrščena zgodbica Izpit matkurja iz Zagurja zbrala 7317 glasov, drugo uvrščena Pošten tat, skupine Soških kuharjev: 5166 glasov, tretje uvrščena Tistega usodnega dne pa 3679 glasov.

Na veliko veselje organizatorja, kulinaričnih strokovnjakov in kritikov ter vseh sladokuscev, projekta še ni konec! Vabilo MOL, Turizma Ljubljana in Tržnic Ljubljana nam ponuja priložnost ali izvedbo finala po finalu, kot revije slovenskih lokalnih jedi na Pogačarjevem trgu, 8.6.2013. od 10.00 ure naprej bo veliko skupin osnovnošolcev iz domala vse Slovenije, ki so sodelovale na Tekmovanju v lokalni kulinariki, svoje jedi predstavilo javnosti v obliki degustacijskih porcij. O podrobnostih vas bomo seveda pravočasno obvestili.

Informacije o celotnem poteku projekta obujanja slovenske kulinarične dediščine ali Tekmovanja v lokalni kulinariki najdete na www.kuhnapato.si

S spoštovanjem do tekmovalcev in njihovih mentorjev!

Lep pozdrav!

Anka Peljhan


 

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)