SKOBČEVKA, KANARČEK IN ZEBRICA

 

V torek, 19.3.2013 je bilo  v jedilnici veselo in glasno, zato so poskrbele  skobčevka, kanarček in zebrica.

Papiga skobčevka izvira iz Avstralije, kjer živi v jati. V dolžino zraste do 18 cm, tehta pa od 30-40 gramov. Živi okoli 7 let, lahko pa tudi več. Njena naravna barva je zelena, vendar pa je lahko tudi drugih barv. V naravi so skobčevke izrazito nomadske in se veliko selijo, ko iščejo hrano in vodo.

Je izjemno priljubljena, družabna, hišna ljubljenka, ki s svojimi vragolijami popestri dan in razveseljuje s svojim oglašanjem.

Potrebuje veliko kletko, da si lahko pritegne krila in leti od palice do palice, pleza in se igra. Kletko postavimo v prostor, ker se družina največ zadržuje. Dokler z njo ne vzpostavimo stika, je iz kletke ne izpuščamo, saj se lahko prestraši in poškoduje. Ko nam povsem zaupa, pa ji omogočimo izhod iz kletke in prosto letenje po stanovanju. S tem si krepi mišice, se razgiba, porabi energijo, svobodno letenje pa ugodno vpliva na njeno počutje. Preden jo izpustimo iz kletke moramo poskrbeti za njeno varnost. Da se ne zaleti v stekla oken, jih zapremo in zagrnemo zavese.

Hrani se s semeni, ki naj vsebujejo vse potrebne vitamine in minerale. Ponudimo ji tudi sveže sadje in zelenjavo. V kletki mora imeti sipino kost ali mineralni kamen, ob katerega si brusi kljun. Obožuje tudi kopeli in vodo, ki jo spodbudi, da si čisti perje. Z njo se moramo veliko pogovarjati.

Kanarček izvira iz Kanarskih otokov. V naravi so rjavozelene barve, gojene pa najdemo skoraj v vseh barvah. Večina samcev je odličnih pevcev, zato so tako priljubljeni, medtem ko samičke ne pojejo. Je zelo udomačljiv in se na človeka hitro navadi.  Kljub majhnosti potrebuje dovolj veliko kletko. Rad je različna semena in zelišča. Za krepitev kljuna potrebuje sipino kost.

Avstralska zebrica je manjša kot vrabec. Prepoznavna je po svojih oranžnih ličkih, progastem vratu in prsih, po katerih je dobila tudi ime.

Izvira iz Avstralije, kjer živi v velikih jatah. Prehranjujejo se s semenih trav in žit.

Če se odločimo za nakup zebrice, je zaželeno, da kupimo vsaj dve, ker imajo zelo rade družbo. Za vzgojo so zelo enostavne.

Če se odločimo za nakup ptic, je priporočljivo, da jih kupimo od rejcev ptic.

Prisluhnimo njihovemu petju, dan bo lepši in prijaznejši.

Oglejte in postrezite pa si z mlečnimi izdelki kmetije Sešlar Podlipovica 6, IZLAKE., ki ima edina v Sloveniji znak kvalitete DEMETER, ima pa tudi  znak SI – EKO-001 za rastline in pridelke rastlinskega izvora (pira, tritikala, jabolka, hruške, orehi, češplje, češnje.) in živali in živalskega izvora (govedo, mleko).

Hvala učiteljici Ajdi Medvešek, Barbari Lekše, kuharicam Meliti, Mimi ter praktikantki Ani Arh, za vso pomoč pri izvedbi samopostrežne malice. Največja zahvala pa gre gospe Cilenšek iz trgovine PREMIUM PET KISOVEC, za vse tri ptice, ki so popestrile jedilnico.

 

JEDILNIK 19. 3. 2013

GLAVNA JED

Rožice iz mlečnega testa

Salama 4 vrste

mlečna prosena kaša

mocarela, kruh polbeli

sir kmetije Sešlar, sladka skuta, sirotka, suha jabolka

SADJE

Jabolko

banana

ZELENJAVA

Koruza, korenje, olive, ajvar

NAPITKI

čokoladno mleko

jabolčni sok 100%

pomarančni sok 100%

ananasov sok 100%, voda

DESERT

keks ptica

 

 

 

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)