Ljubljana, januar 2013

 

Spoštovani starši,

 

zaposleni v slovenskih osnovnih šolah se bomo pridružili splošni stavki javnega sektorja, da bi izrazili nestrinjanje s posegi Vlade RS v kakovost našega osnovnošolskega izobraževanja in preprečili razgradnjo socialne države, v kateri imata znanje in izobraževanje kot javno dobro posebno pomembno mesto. Odločitev za to skrajno sredstvo, ki ga imamo zaposleni na voljo, da bi ohranili dosežene standarde in splošno dostopnost izobraževanja, nikakor ni bila preprosta, a je bilo ob nepripravljenosti Vlade RS na konstruktiven dialog edino, kar nam je še ostalo. Vlada je namreč preslišala številne naše pozive, naj ne slabša pogojev za delovanje kakovostnih javnih osnovnih šol. Prav tako je spregledala izjemne rezultate, ki so jih naši osnovnošolci tudi zahvaljujoč dobremu delu njihovih učiteljic in učiteljev dosegli na zadnjih raziskavah PRILS in TIMSS o bralni in naravoslovni pismenosti, in še naprej največji delež bremen krize nalaga izobraževanju, vzgoji, znanosti in kulturi.

Vlada RS tako na področju osnovnošolskega izobraževanja vztraja pri povečevanju neposredne učne obveznosti učiteljic in učiteljev, pri višjih normativih za druge strokovne delavce in ostale zaposlene v šolstvu, pri povečevanju števila učencev v oddelkih ter pri oblikovanju skupnih šolskih okolišev v naseljih z več šolami. Ob udejanjenju teh varčevalnih ukrepov bi številni zaposleni v slovenskih javnih osnovnih šolah izgubili zaposlitev, plače bi se znižale, obveznosti pa povečale; zmanjšale bi se varnost učencev in enake možnosti za šolanje. V takšnih razmerah bi bilo namreč nemogoče ohranjati dozdajšnjo kakovost; žal predvsem v škodo učencev, vaših otrok, in dolgoročnega razvoja Slovenije. Zaposleni zato predlagane posege odločno zavračamo. A ker smo, kot rečeno, izrabili vse druge možnosti, da bi nam vlada prisluhnila, smo primorani svoje nestrinjanje izraziti s stavko.

Na dan stavke, v sredo, 23. januarja letos, bodo osnovne šole tako zaprte. Zavedamo se, da bo to povzročilo največ nevšečnosti prav vam, cenjeni starši. Zanje se vam vnaprej iskreno opravičujemo, a vas obenem prosimo za razumevanje in podporo našemu prizadevanju, da bi za dobro naših otrok preprečili nepopravljive škodljive posege v javno osnovno šolstvo in ohranili njegovo kakovost.

 

 

Stavkovni odbor SVIZ

 

 

 

 

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)