Tema današnje samopostrežne malice je želva rumenovratka. S pomočjo trgovine za male živali iz Kisovca, Premium Pet, smo vam pripravili predstavitev želve. Torej je prišlo do spremembe v sodelovanju trgovine, namesto Pet Imperiala s trgovino Premium Pet Kisovec.

Učiteljica Ajda Medvešek vam je pripravila tekst, predstavitev živali, Nada Brezovar in kuharice so vam pripravile jedi, Premium Pet Kisovec, pa vam je predstavil žival, hrano, vse pripomočke za domačo oskrbo živali.

ŽELVA RUMENOVRATKA

Želve uvrščamo med plazilce, kamor sodijo še krokodili, kuščarji in kače. Med plazilci so posebneži zaradi svojega enotnega oklepa, v katerega lahko vpotegnejo glavo, noge in rep. Sestavljajo ga zrasle ploščate kosti in roževinaste plošče.

Želva rumenovratka spada med vodne želve. V naravi jih najdemo kot avtohtono vrsto v Severni in Srednji Ameriki. Živi v počasi tekočih in stoječih vodah, ki so porasle z rastlinstvom (zalivi, mlake, močvirja, ribniki … ).

Želva rumenovratka je rjave ali olivno zelene barve, z izrazito rumeno liso na obeh straneh glave. Spodnja čeljust je zaobljena, v njej nimajo zob. Velika je od 12-20 cm. Trebušna stran oklepa je rumeno obarvana, včasih z rjavimi madeži.

Rumenovratka je vrsta, ki se deloma nahaja v vodi, deloma na kopnem. Na kopnem se sonči, odlaga jajca, hibernira, včasih tudi hrani, večinoma pa se prehranjuje in živi v vodi.

Pari se spomladi, zgodaj spomladi samica z zadnjimi nogami izkopljejo jamo, v katere izležejo jajca. Mladiči se izležejo po približno 3 mesecih in čez jesen in zimo ostanejo v gnezdu. Naslednjo pomlad pa gnezdo zapustijo in gredo v vodo, kjer se začnejo hraniti.

Mlade želve se hranijo z žuželkami, mrtvimi ribami, paglavci in drugo živalsko hrano. Hranijo se tudi z rastlinsko hrano, kot so, npr. alge, listi, stebla, korenine, sadje in semena. Odrasle želve se hranijo tudi z vodnimi žuželkami, manjšimi ribami, paglavci in žabami.

Želvo rumenovratko lahko kupimo v trgovini z živalmi in s tem postane naš hišni ljubljenček. Potrebuje prostoren  akvaterarij, z vodnim in kopnim delom ter kvalitetno osvetlitvijo. Nad kopni del je potrebno namestiti grelno žarnico ustrezne jakosti, ki zagotovi mesto za sončenje s temperaturo 35°C. Ponoči naj bo grelna žarnica izklopljena. Voda za odrasle želve naj bo ogreta na 24-26°C, za mladičke pa je bolje, če je ogreta na 28°C. Za podlago lahko uporabimo grob akvarijski pesek, ki ga je enostavno čistiti. Ker imajo želvice velik tek, je potrebno zagotoviti tudi dobro filtracijo. Akvarij lahko okrasimo z ustreznim ploščatim kamenjem in koreninami.

Rumenovratke v ujetništvu običajno hranimo s pripravljeno hrano za vodne želve. Rumenovratke lahko, tako kot druge sorodne vrste, dočakajo več kot 25 let.

Ob nakupu  želve rumenovratke se moramo zavedati, da je ne smemo nikoli spustiti v naravo. Nekateri ljudje so jo vnesli v okolje, kjer prej niso bile prisotne. Rumenovratke hitro rastejo in v tekmovanju za mesta za sončenje in hrano so uspešnejše od domorodne močvirske sklednice, zato jo močno ogrožajo. Želvo v tem primeru podarimo nekomu, ki je pripravljen zanjo skrbeti ali pokličemo pristojne osebe v živalskem vrtu.

JEDILNIK 9. 10. 2012

GLAVNA JED

Sesekljan zrezek (pira, mleto meso)

mlečna prosena kaša

sir

SADJE

Rdeče grozdje

Belo grozdje

Jabolko

hruška

melona

banana

ananas

ZELENJAVA

Solata

Grozdni paradižnik

paprika

NAPITKI

čokoladno mleko

jabolčni sok 100%

pomarančni sok 100%

ananasov sok 100%, voda

DESERT

keks želva

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)