V torek,  29. maja 2012, je učence od 5. do 9. razreda  obiskal pisatelj DIM ZUPAN. Seveda ni obiskal  vseh učencev, le tiste, ki so tudi letos uspešno zaključili sezono branja za Bralno značko in si prislužili naziv dobrega bralca. Od skupaj 286 učencev je to uspelo kar 147! In kar 23 je takih, ki se ponašajo z nazivom ZLATI BRALEC.

Dima Zupana poznamo po množici leposlovnih del, od katerih jih je nekaj napisal za najmlajše ( Zobek na dopustu, Maja že ve,…)nekaj za odrasle (Temna zvezda smrti, Hudi brezno,…), večino pa jih je namenil mladini srednjega in poznega otroštva (Trnovska mafija, Trnovska mafija drugič, Tri skrivnosti Drekca Pekca in Pukca Smukca, Tri noči Drekca Pekca in Pukca Smukca, Tri zvezdice Drekca Pekca in Pukca Smukca, Trije dnevi Drekca Pekca in Pukca Smukca, Tri spoznanja Drekca Pekca in Pukca Smukca, Dežela odrezanih glav, Osica Maja, Rdeči teloh, Onkraj srebrne mavrice, Hektor in ribja usoda, Hektor in male ljubezni, Hektor in mala šola, Hektor in velika avantura, Modri kamen modrosti, Maščevanje strašne juhice, Štirinajst in pol,  Najboljša flinta je dobra finta, ….)

Za roman Leteči mački in zbirko povesti o Drekcu Pekcu in Pukcu Smukcu je leta 1996 prejel Levstikovo nagrado, leta 2010 pa nagrado Desetnica za knjigo Hektor in male ljubezni.

Pisatelj nam je povedal, da so ga v mladosti mnogokrat zbadali zaradi njegovega nenavadnega imena. Zaupal nam je, da so njegovi knjižni junaki dobili imena po njegovih otrocih, nečakih,… Pravzaprav se je zaradi njih nekako tudi začel bolj posvečati literarnemu ustvarjanju, pravo pa je postavil na stranski tir. Z veseljem pride med mlade bralce, še posebno, če le-ti poznajo tudi njegove knjige.

Zapisala knjižničarka Alenka

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)