Učenci izbirnega predmeta Odkrivajmo preteklost mojega kraja so si  12. 4. 2012 ogledali celjski grad. Povezan je z najpomembnejšo plemiško rodbino na Slovenskem. Celjski grofi izhajajo iz gradu Žovnek v Savinjski dolini. Na začetku so bili malo pomembni žovneški gospodje, po zvezi s Habsburžani, se je začel njihov vzpon. Med Celjani, ki so najbolj zaznamovali rodbino so: Herman I., Herman II. in Ulrik II..Celjski grofi so na vrhuncu moči nadzirali večino današnje Slovenije in velik del Hrvaške. Dosegli so najvišji plemiški naziv – leta 1436 so postali knezi in se izenačili s Habsburžani, ki so temu nasprotovali. Po smrti zadnjega Celjana leta 1456 so vso posest pridobili Habsburžani in na našem ozemlju ostali do leta 1918.

Grad v Celju stoji na pomembni strateški točki, v kar smo se lahko prepričali, ko smo si ogledovali mesto iz razgledne ploščadi. Celjani v gradu niso prebivali, raje so se naselili v Knežji  dvorec v središče mesta, ki jim je omogočal udobno življenje.

Ohranil se je Friderikov stolp. Friderik II. si je za drugo ženo izbral Veroniko Deseniško. Njuni poroki je Herman II. nasprotoval, zato je sina zaprl v zapor v stolpu, da bi ga spametoval.

Celjska rodbina je bila častihlepna in pripravljena storiti vse, da bi uresničila svoje načrte. Segali so  k zvezdam, ki so jih imeli v svojem grbu, danes pa so te zvezde del slovenskega državnega grba.

Danes grofje celjski in nikdar več!

Kristina Renko

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)