V sredo, 7. marca 2012, so se učenci 7. razreda na pot odpravili kar s časovnim strojem, saj so se zapeljali v čas rimske Emone.

V dveh skupinah so se odpravili v Narodni in Mestni muzej v Ljubljani.

V Narodnem muzeju so podrobno spoznali, kako je delovala in bila sestavljena rimska vojska ter kakšno orožje in opremo so uporabljali rimski vojščaki. Da so si lahko vse še bolje predstavljali, so dobili v roke čisto prave replike različnega orožja in opreme: meče, sablje, ščite, čevlje, čelade, oklepe … Najbolj pogumni so si bojno opremo tudi nadeli in kaj hitro ugotovili, da bi v takšni opravi zelo težko preživeli dolge in naporne vojaške pohode. Na koncu so vsi učenci izdelali svojo pravo vojaško diplomo in jo zapečatili.

V Mestnem muzeju so učenci videli, kako široka je bila prava rimska cesta. Spoznali so, da je bila rimska Emona po obsegu precej manjša od današnje Ljubljane, nato pa so se odpravili na pravi pohod po »Emoni«. Najprej so si ogledali ostanke rimskih stranišč in bili presenečeni, da so Rimljani na stranišča odhajali skupaj, saj je bil to za njih poseben družaben dogodek. Učence je navdušil tudi način ogrevanja stanovanj, saj je bil za tiste čase precej napreden. Sprehodili so se še ob ostankih rimskega zidu, ki je varoval Emono in prispeli do ostanka rimskih term. Poleg term se je nahajal tudi prostor, kjer so krščevali Rimljane.

S tem se je potepanje po Emoni končalo in z avtobusom so se odpeljali proti Zagorju – nazaj oz. naprej v leto 2012.

Katja Kotar

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)