Ananas – sadež meseca marca

Ananas raste iz tal in praviloma ne preseže niti enega metra višine. (12–20 mesecev po sajenju) Iz rozete širokih listov zraste klasasto betičasto socvetje s skoraj 30 cm dolgim steblom in pogosto z več kot 100 neopaznimi, zelenkasto belimi ali nežno vijoličnimi cvetovi. Pri nastanku samo enega sadeža na vrhu rastline se cvetni deli združijo v storžasto, rumeno do oranžno obarvano soplodje, ki je pri posameznih vrstah različno veliko (večinoma do 20 cm), obdano s hrapavo in raskavo neužitno zunanjo plastjo. Sredica ima belkasto ali rumeno, prijetno sladko-kislo meso, bogato z železom in kalcijem ter vitamini A, B in C.

Vpliv na zdravje

Sočni tropski sadež se tradicionalno uporablja za zdravljenje vnetij in težav s prebavo. Ananas namreč vsebuje prebavni encim bromelain, ki pomaga pri prebavi hrane in zmanjšuje napihnjenost.

Skodelica svežega ananasa vašemu telesu zagotovi tudi 1,55 miligrama mangana – minerala, ki pomaga pri razvoju močnih kosti in vezivnega tkiva. Zdravniki priporočajo, da moški na dan zaužijejo 2,2 miligrama mangana, ženske pa 1,9 miligrama tega minerala. Ananas se tako priporoča tudi odraslim ljudem, ki so podvrženi večjemu tveganju za krhke kosti.

Ker je bogat z bakrom, preprečuje nastanek krvnih strdkov in bolezni kosti. Baker namreč pomaga telesu pri proizvodnji hemoglobina in spodbuja celjenje ran. Pomanjkanje bakra lahko privede do osteoporoze, slabokrvnosti, težav s ščitnico in nizko stopnjo belih krvničk. Zdravniki tako svetujejo, da odrasli ljudje zaužijejo 699 miligramov bakra na dan. Skodelica koščkov ananasa vsebuje približno 151 miligramov bakra, kar je več kot petina dnevnih potreb po tem mineralu.

Zanimivosti

Veliko ljudi zmotno misli, da ananas raste na posebnih palmah. V resnici pa raste na nizkih grmičkih.

Kolumbov spremljevalec Michaela de Cunea je opisoval neznan sadež, ki spominja na artičoko, le da je dvakrat večji in podoben borovemu storžu. Od takrat pravijo Španci ananasu »piña«, kar pomeni borov storž, pa tudi angleško poimenovanje »pineapple« izvira iz te primerjave.

Ananas raste na nizkih grmičkih

Kolumbu ni uspelo prinesti ananasa španskemu kralju, ker mu je sadež med dolgim potovanjem zgnil. Šele neki drugi pomorski odpravi na začetku 16. stoletja je uspelo pripeljati v Evropo en sam sadež ananasa.

Ananas kot sadno rastlino danes gojijo po vseh tropih na velikih monokulturnih plantažah. Glavna pridelovalna območja so Havaji, Tajska, Filipini, Brazilija ter Florida.

Ananas je zelo uporaben. Tako ga lahko uživamo surovega, predelanega v sok, kompot, je odlična sestavina različnih sladic, nekateri pa ga dajejo celo na pico ali pa ga spečejo na žaru.

Če Italijani zaslišijo, da je nekdo na njihov nacionalni ponos dal ananas, odreagirajo, kot da je izrekel največjo žaljivko, kar jih je.

Povzeto po: Wikipedija in Vizita.si

V sredo, 15. 3. 2023, si boste lahko postregli s svežim ananasom, suhim ananasom, z ananasovim sokom, ananasom na pici, pecivom z ananasom, solato iz ananasa in z namazom iz ananasa.

(Skupno 145 obiskov, današnjih obiskov 1)