Devetošolci so v okviru tehniškega dne obiskali VDC Zagorje že v lanskem šolskem letu. Letos smo želeli izkušnjo nadgraditi in s tem pripomoči k večji vključenosti oseb s primanjkljaji na posameznih področjih v našo družbo. Večina učencev meni, da izvedbo tehniških delavnic obdržimo v 8. in 9. razredu, saj so bili letos bolj sproščeni in so izgubili marsikateri predsodek; spoznali so, da se razlikujejo od njih manj, kot so sprva mislili. Ugotovili so, da zmorejo uporabniki določene stvari narediti boljše od njih, da so bolj natančni in pristni od njih, kljub svojim fizičnim ali psihičnim oviram. Začeli so jih še bolj ceniti tudi zato, ker v svoje delo vlagajo veliko truda in potrpežljivosti. Več kot polovica devetošolcev se je pripravljena vrniti kot prostovoljec.

Najbolj jim je bilo všeč druženje in delo v delavnicah. Deležni so bili odprtega in prijaznega sprejema s strani zaposlenih. Izkazalo se je, da je smiselno, da se tehniški dan začne z delavnicami na šoli (na temo drugačnosti, sprejemanja in empatije). Sledilo je dvourno druženje v Varstveno delavnem centru, ob prihodu v šolo pa pogovor in evalvacija dne.

Naj se ob tej priložnosti zahvalim VDC Zagorje, ker so nas bili pripravljeni sprejeti in s tem pomagali premagovati stereotipe o drugačnosti.

 

Polona Kovač,

vodja TD

 

Galerija slik:

 

(Skupno 178 obiskov, današnjih obiskov 1)