Danes je 15. marec, pomemben dan za naš planet, pomemben dan za našo prihodnost. Po vsej Zemlji, v 89. državah, v več kot 1000 mestih, bodo danes pet minut pred dvanajsto potekali protesti ali podnebni štrajki. Tudi v Sloveniji – v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novem Mestu.

Navdih za proteste je švedska najstnica Greta Thunberg, zagrizena okoljska aktivistka. 20. avgusta 2018 je, namesto da bi šla k pouku, protestirala pred švedskim parlamentom. Od parlamenta pa zahtevala, da poskrbi za znižanje švedskih emisij ogljikovih plinov v skladu s Pariško pogodbo. Kasneje je stavkala ob petkih, postopoma so se jih pridružili mnogi somišljeniki. Akcija se je širila tudi s pomočjo družabnih omrežij. Podnebni štrajk ob petkih je še vedno aktualen.

Vodilna misel protestov je zahteva po podnebni pravičnosti. Milijoni ljudi širom svetu čutijo grozljive posledice podnebnih sprememb, a še vedno si svetovni voditelji zatiskajo oči, oddaljujemo se od pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Mladi ne želimo prihodnosti na planetu katastrofalnih poplav, požarov, drugih naravnih nesreč. Mladi si ne želimo mrtve Zemlje brez prihodnosti. Zato stopimo skupaj in na glas zahtevajmo podnebno pravičnost!

Zahteve, ki so jih sprejeli mladi v Sloveniji :

(*Zahteve so pripravili in soglasno sprejeli dne 1. 3. 2019 na srečanju v CSK France Prešeren.)

 

  1. Zahtevamo takojšnje razogljičenje Slovenije v skladu z omejitvijo rasti globalne temperature na največ 1,5 °C glede na predindustrijsko dobo.
  2. Zahtevamo ukrepe za zmanjševanje porabe energije in takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije.
  3. Zahtevamo dostopen, učinkovit in zelen javni prevoz ter spodbujanje kolesarjenja in pešačenja.
  4. Zahtevamo ukrepe za spodbujanje sonaravne, lokalno pridelane, polnovredne in pretežno rastlinske prehrane ter povečanje samooskrbe na državnem nivoju.
  5. Zahtevamo vključitev celostne obravnave okoljskih tematik v učne načrte na vseh ravneh izobraževanja.
  6. Zahtevamo ukrepe za spodbujanje kvalitetnih in dostojnih zelenih delovnih mest.
  7. Zahtevamo pravično krožno gospodarstvo, ki ne temelji izključno na zasledovanju rasti bruto domačega proizvoda, temveč upošteva tudi alternativna merila resničnega razvoja družbe.
  8. Zahtevamo ukrepe za spodbujanje trajnostne, okolju in ljudem prijazne potrošnje in proizvodnje ter skupnostnega upravljanja z življenjskimi viri.
  9. Zahtevamo ukrepe za ohranjanje in povečevanje biotske raznolikosti ter obnavljanje naravnih habitatov.
  10. Zahtevamo, da se bremena prehoda v nizkoogljično družbo pravično razporedi – stroške prehoda naj nosijo tisti, ki so krizo primarno povzročili (onesnaževalci, bogati …) in ne šibkejše družbene skupine.

 

Učenci, učitelji in vsi ki smo del OŠ Ivana Skvarče skupaj delamo korake v pravi smeri. Uporabljamo steklene stekleničke za vodo, pazljivo in odgovorno ravnamo s hrano, ugašamo luči, zapiramo pipe, ločujemo odpadke, zbiramo papir, zmanjšujemo uporabo plastične embalaže in še in še. Bodimo zgled okolici in na temeljih lastnih dejanj in zgleda zahtevajmo podnebno pravičnost!!! Zahtevajmo živ in zdrav planet!!! Za našo prihodnost gre, zahtevajmo Zemljo v dobri kondiciji. Naj se sliši tudi naš glas!

 

 

(Skupno 171 obiskov, današnjih obiskov 1)