Vsakoletno šolsko tekmovanje v kegljanju ima več stopenj: začne se s tekmo na šolskem nivoju (to smo tudi tokrat izvedli v okviru izbirnih predmetov ŠSP, ŠZZ in NIP šport), nadaljuje z občinskim in regijskim prvenstvom (zaradi neudeležbe drugih občin sta se ti dve tekmovanji odvijali naenkrat), konča pa z državnim prvenstvom osnovnih šol (običajno v Celju).

Šolsko tekmovanje smo izvedli skozi ure izbirnega programa –šport, kot predstavitev kegljanja, zato je bilo število udeležencev kar veliko(53 iz naše šole, skupaj iz vseh treh zagorskih šol pa kar 98). Večina učencev se je tako prvič srečala s kegljanjem, zato rezultati (2 krat 15 metov »na čiščenje«) večine niso bili ravno vrhunski, nekaj učencev pa je vseeno pokazalo talent za ta šport. Te (najboljše tri iz vsake starostne skupine, ločeno fante in dekleta) smo v soboto, 1. aprila povabili na občinsko-regijsko tekmovanje, ki je potekalo na zagorskem kegljišču. Tu pa se je že videla razlika med tistimi, katerim je bilo to drugo srečanje s keglji in kegljaško kroglo, ter drugimi, ki ta šport trenirajo. Razlika med podrtimi keglji prvih in drugih je bila tudi več kot sto kegljev (4 krat 15 metov »na čiščenje«), seveda v korist tistih, ki trenirajo. Kategorije tekmovanja so bile določene ločeno po spolu in starosti.

Pri starejših učencih se je Adrian Sivec z 316-imi podrtimi keglji uvrstil na 4. mesto, Anže Prašnikar pa 279-imi na 5.

Pri starejših dekletih je bila najboljša 4. Neža Celestina (199 kegljev), sledile pa so 5. Sara Alešnik (181 kegljev) ter 6. Lucija Povše (167 kegljev).

Še bolje so se naši učenci odrezali v mlajših kategorijah, saj so se pri mlajših fantih vsi trije nastopajoči uvrstili na državno prvenstvo: Nik Šerak je bil 215-imi podrtimi keglji prvi, Nejc Kovač (203 keglji ) drugi in Lovro Kortnik (191 kegljev) tretji.

Tudi pri mlajših dekletih smo dobili udeleženko državnega prvenstva: Julijo Maurer (202 keglja). V isti kategoriji je bila Neli Juvan s 167-imi podrtimi keglji šesta.

Verjetno od udeležencev DP ne gre pričakovati vidnejših uvrstitev, saj se bodo na tekmovanju v Celju srečali z učenci, ki kegljanje trenirajo že kar nekaj let. Na vsak način pa se bodo potrudili izboljšati svoje dosedanje rezultate, mogoče pa jim bo tekmovanje motiv za resnejše ukvarjanje s tem športom.

 

Martin Koncilja

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)