NARODNA GALERIJA IN NARODNI MUZEJ

Kulturni dan, 6. razred


 

V torek, 25. oktobra 2016, smo šestošolci preživeli dopoldan v Ljubljani, in sicer v Narodni galeriji in Narodnem muzeju.

Čeprav je slikarski, grafični in risarski mojster Zoran Mušič večino zrelega življenja preživel na tujem, je motive ves čas navezoval na domače kraške prizore. Slikal je predvsem krajine, tihožitja, portrete, osličke in konjičke, drevesa, vedute Benetk, dvojne portrete z ženo Ido in avtoportrete. Ob umetniških delih smo prepoznavali likovne motive in se podrobneje seznanili z grafičnimi tehnikami. Razložili smo proces izdelave grafike in označevanje odtisov in primerjali značilnosti različnih grafičnih tehnik. Nekatere pripomočke in podlage, ki jih potrebujemo za izbrane tehnike, smo imeli priložnost videti v živo in jih vzeti v roke. Kasneje smo v delavnici z akademsko slikarko ustvarjali monotipije.

Med reševanjem ugank smo si podrobneje ogledali 12 izbranih predmetov Narodnega muzeja Slovenije. Na igriv način smo spoznavali njihovo vrednost in nekatere posebnosti, ki bi neukemu očesu sicer ostale skrite. Spoznali smo znamenito neandertalčevo piščal, situlo z Vač, pozlačeni kip emonskega meščana, staroegipčansko mumijo in nekatere druge predmete. Rešitev posamezne naloge je razkrila razstavno lokacijo zakladne najdbe.

Narodni muzej Slovenije v svojih zbirkah hrani množico spomenikov, ki dokumentirajo začetke pisane besede, a so danes razumljivi samo strokovnjakom. Med njimi najdemo staroegipčanske hieroglife, v kamen vklesane rimskodobne napise in še marsikaj zanimivega. Na delavnici smo se seznanili z različnimi vrstami pisav, vse od začetnih zapisov v pradavnini pa do sodobnih pisav, kakršne uporabljamo danes. Spoznali smo zgodovino tiska in preučili novosti, ki jih je prinesel.

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 139 obiskov, današnjih obiskov 1)