September pomeni začetek vseh s šolo povezanih dejavnosti, tudi športnih. Večina šol hiti z organiziranjem prvih športnih dnevov: nekateri gredo na bazen, drugi na pohode, naši učenke in učenci pa se pomerijo na tradicionalnem jesenskem krosu (od 1. do 6. razreda) in  orientacijskem pohodu (od 7. do 9. razreda), ki smo ga letos zaradi stiske s spremljevalci izvedli ločeno od krosa. Učencem matične šole se pri krosu običajno pridružijo tudi učenci obeh podružničnih (letos le PŠ Podkum). Tako je parkirišče v Europarku, kjer se vse odvija, skoraj premajhno za vse migajoče in tekajoče.

Kros je bil, kot je bilo pričakovati, sodelujočim, kot vsako leto, vzrok velikega razburjenja: za nekatere zaradi tekmovalnega naboja, drugim, ker niso vedeli, ali so sploh sposobni preteči 500 m. Še posebej velikega aplavza so bili deležni prvošolci, ki so se s krosom srečali prvič in komaj čakali, da prehitijo svoje učiteljice, ki so jih pospremile na progo. Pred tekom in po njem pa so se učenci lahko pomerili v različnih športnih disciplinah (tek čez ovire, odbojka, nogomet, med dvema ognjema, met žvižgača, zadevanje tarče z roko in nogo, igre s kolebnico, igre s kiji, igre z obroči, badminton …), ki sta jih pripravila športna pedagoga.

Orientacijski pohod je imel podobno obliko kot prejšnja leta: pot po opisani (neznani) trasi z vmesnimi nalogami iz orientacije in prve pomoči. In tudi tokrat smo načrtovali cilj  pohoda (ki je peljal po zahodnih obronkih Zagorja) v Europarku, kjer so učenci še neizrabljeno energijo lahko usmerili v pripravljene športne igre. Po pogovoru z učenci lahko zapišemo, da jim je bila ta oblika pohoda všeč, saj čas obhoda ni bil pomemben, pred odhodom pa so bili deležni hitre osvežitve znanj iz orientacije.

Aktiv športnih pedagogov

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)