Društvo za zdravilne rastline Zasavje je tudi letos razpisalo nagradni likovno-ustvarjalni natečaj na temo JOHANČINE DOBRE MISLI.  

V društvu se zavedajo, da je letošnje leto posebno in drugačno, vendar kljub temu pogumno stopajo novim izzivom naproti. Razpisali so že enajsti natečaj ter povabili otroke in njihove mentorje k sodelovanju. 

Tudi učenci PŠ Čemšenik smo se povabilu odzvali in s svojimi izdelki sodelovali v natečaju. Najprej smo se podrobneje seznanili z zdravilno rastlino DOBRA MISEL (origanum vulgare, tudi divji majaron) in z vsem, kar je povezano z njo. Seveda tudi v prenesenem pomenu, saj dobrih misli ni nikoli preveč in vedno pobožajo našo dušo. 

V kombinirani likovni tehniki smo risali in slikali DOBRO MISEL ter napisali tudi svoje dobre misli, ki so privrele iz globin naših src. 

ALI STE VEDELI? 

Dobra misel že od nekdaj slovi kot raznolika in blaga zdravilna rastlina, o čemer priča že njeno ime. Med drugim jo uporabljajo za nekatere prebavne težave, saj naj bi spodbujala delovanje jeter, pogosto je sestavina čajev proti prehladu, v pomoč naj bi bila pri celjenju ran, povrhu vsega pa deluje še rahlo pomirjevalno. 

Dobro misel uporabljamo tudi kot začimbo. Z njo lahko začinimo pečeno meso in stročnice, ponekod tudi paradižnikove in jajčne jedi. Eterično olje navadne DOBRE MISLI lahko uporabljamo za aromatiziranje desertnih vin in likerjev. Eterično olje DOBRE MISLI lahko uporabljamo tudi pri izdelavi parfumov in izdelkov za osebno nego.  

Irena Hudi

GALERIJA SLIK:

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)