Evropski teden zmanjševanja odpadkov se letos posveča praksam, kako učinkovito ozaveščati in izobraževati javnost o prednostnih načinih ravnanja z odpadki – predvsem preprečevanju in ponovni uporabi.

V Sloveniji smo se zato odločili, da se v letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov posvetimo ponovni uporabi, pri čemer se bomo osredotočili na tri vrste odpadkov, ki so še posebej pereče: tekstil, kosovne odpadke in embalažo.

Po zadnjih podatkih SURS-a smo v Sloveniji v letu 2015 uvozili 92.670 ton oblačil, od tega je bilo zgolj 2.153 ton ločeno zbranega tekstilnega materiala, za velik delež tega pa sploh ne vemo, kje je oziroma kam izginja.

Problematični so tudi kosovni odpadki, saj med njimi konča veliko kosov pohištva in drugih predmetov, ki bi jim lahko z majhnimi spremembami podaljšali življenjsko dobo, velik delež odpadkov pa konča tudi na divjih odlagališčih, ki jih je po zadnjih podatkih več kot 8.100 po vsej Sloveniji.

KAKO RAVNATI DRUGAČE

Ponovna uporaba ni enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari in življenjska filozofija, ki jo lahko vsakodnevno uresničujemo s tremi preprostimi koraki:

  1. PREMISLITE – že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki vam bo služil večkrat.
  2. PREDELAJTE – preden zavržete izdelek, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, mu z manjšimi posegi spremenite namembnost ali ga nekomu podarite.
  3. PONOVNO UPORABITE – uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.

https://www.gzs.si/zbornica_komunalnega_gospodarstva/vsebina/Skupaj-za-bolj%C5%A1o-dru%C5%BEbo/Evropski-teden-zmanj%C5%A1evanja-odpadkov-2019/Bolj%C5%A1e-prakse-manj-odpadkov

Nada Brezovar, organizator prehrane

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)