Ekološko osveščanje učencev, učiteljev, delavcev šole, posredno pa tudi staršev ter vseh prebivalcev občine se nadaljuje z aktivnostmi v zvezi z zmanjševanjem odpadkov na šoli.

V mesecu februarju ponovno tehtamo odpadke in neprevzeta živila pri malici in kosilu.

V prvih šestih dneh (vključno z delovno soboto) se je pri malici nabralo 6,495 kg odpadkov in 30,700 kg neprevzetih živil. V primerjavi s prvim tednom v mesecu novembru smo količino odpadkov zmanjšali za 69,2 %. Količina neprevzetih živil je večja za 15,6 %.

In katera so tista živila, ki jih učenci ne prevzamejo? Največ kruha je ostalo ob mlečnem zdrobu. V bodoče v učilnice ob mlečnih jedeh ne bomo pošiljali kruha. Na voljo bo v jedilnici kot del alternativne malice. Veliko je ostalo tudi borovničeve polivke. Kuharice so opozorjene, da morajo priložiti primerno količino polivke, ki nikakor ni samostojna jed. Zmanjšali bomo tudi količino namaza.

Vsi oddelki so se potrudili pri razvrščanju odpadkov in neprevzetih živil. 2. b je vrnil le 60 g neprevzetih živil in nič odpadkov, 9. b je vrnil le 215 g neprevzetih živil, 3. b pa le 290 g odpadkov in 270 g neprevzetih živil. Oddelki, ki so vrnili med 2 in 3 kg odpadkov in neprevzetih živil, so 5. b, 8. b, 5. c, 6. b, 4. c, 4. a in 6. c.

Tudi pri kosilu smo občutno zmanjšali količino odpadkov. V šestih dneh smo pridelali le 175,2 kg odpadkov, kar je 11 % manj kot v prvem tednu novembra. Verjamem, da se lahko še bolj potrudimo. Preostanek tekočine (sokovi, voda …) se še vedno zliva med odpadke.

Ekološka zavest pa naj se kaže tudi pri uporabi papirnatih brisač. Ena brisačka zadošča, da si obrišemo roke, ki pa si jih pred obrokom temeljito umijemo, ne le zmočimo.

Dobra volja vseh že prinaša vidne rezultate. Naj postanejo del našega vsakdana.

 

Nada Brezovar, organizatorka prehrane

 

GALERIJA SLIK:

 

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 1)