2. novembra je nas četrtošolce obiskal gospod Marjan Natek iz Vranskega, ki je po poklicu kmet in vodi ekološko kmetijo z imenom Natek. Predstavil nam je eko poljščine, ki jih prideluje in nam razložil kaj ekološko kmetovanje sploh pomeni. Razložil nam je, da je to način predelave, kjer ni dovoljena uporaba kemičnih zaščitnih sredstev oziroma pesticidov, umetnih gnojil ter gensko spremenjenih organizmov.

Na kmetiji prideluje krompir, žitarice (pšenico, piro, rž, ječmen in ajdo) s katerih kasneje pridela različne vrste mok, buče, korenje, kolerabo, zelje, črno redkev, repo, kumarice, fižol, rdečo peso, papriko, paradižnik in sadje, katere pa pripravi za ozimnico. Dela tudi sokove. Nekaj njegovih izdelkov smo lahko tudi poskusili. Najraje smo posegli po kislih kumaricah, soku in češnjevemu kompotu.

S seboj je pripeljal štajersko kokoš, ki je edina domača avtohtona pasma kokoši v Sloveniji in avstrijski štajerski. Petelin je imel temne prsi in zlat vrat. Z veseljem smo ga tudi prijeli in mu prisluhnili. Razveselil pa nas je tudi z bučami, ki jih je imel s seboj, saj smo iz njih lahko izrezovali podobe, bučnice pa smo naslednji dan imeli za malico. Za konec smo iz kolaž papirja izdelali mozaike zelenjave in jih razstavili pred učilnice.

Še nekaj vtisov učencev:

  • Ko je v škatli nekaj zakikirikalo, smo se najprej prestrašili, a smo vseeno poslušali navodila. Nato smo izvedeli, da imamo v učilnici pravega petelina, ki smo ga lahko pobožali.
  • Na obisku kmeta Marjana Natka mi je bilo najbolj všeč, ko smo iz buč izdelovali podobe in ko nam je predstavil njegovo avtohtono štajersko kokoš. Res je bilo super.
  • Ko smo rezali buče, smo bili vsi umazani a vseeno veseli.
  • Všeč mi je bilo, da nam je kmet Marjan povedal veliko o pridelkih in da je s seboj prinesel veliko zelenjave in sadja. Ob koncu sem poizkusila kumarice in češnjev kompot.

 

JEDILNIK:

Bio mafini iz pekarne Deveta vas, Podvin pri Polzeli;

mlečna prosena kaša iz eko mleka kmetije Sešlar, Izlake;

eko prosena kaša Vila Natura iz Vučje vasi, Križevci pri Ljutomeru;

Čokolino, evrokrem;

sir Demeter kmetije Sešlar, Izlake;

Mozarela, bela napoli, suha salama, bržola, piščančja salama;

ekološki jabolčni sok Sine z domačije Grčin, Podvin pri Polzeli;

solata, paprika, kaki vanilija, mandarine, banane;

alternativna malica.

 

GALERIJA SLIK OBISKA:

 

GALERIJA SLIK MALICE:

 

 

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)