V četrtek, 8. 12., smo se v hladnem in meglenem jutru odpeljali proti Arboretumu Volčji Potok. Po prihodu na cilj smo naredili prvo skupno fotografijo in se po dolgem drevoredu sprehodili do učilnice. Ob poti smo opazovali z ivjem prekrito drevje ter s slano pokrite travnike.

Čevlje in oblačila smo odložili v garderobo in se v učilnico posedli na zanimive klopi.  Ga. Mojca nam je predstavila program naravoslovnega dne ter nas spretno in na zanimiv način popeljala v svet grmov in dreves, listavcev in iglavcev. Naše razmišljanje o izvoru imena Volčji Potok je dopolnila z zgodbo.

Teoretično znanje iz učilnice smo nadgrajevali s praktičnim delom izven nje. Visoko od tal, zavarovana pred plenilci, je stala ptičja krmilnica, v katero smo ptičkom nasuli sončnična semena, ki smo jih še malo pred tem preštevali v učilnici.  Po urejeni potki nas je ga. Mojca vodila do prvih grmov in  dreves. S pomočjo različnih čutil smo drevesa in grme razlikovali oziroma razvrščali glede na njihove plodove, liste in debla. Med opazovanjem dreves smo spoznali tudi pomen ptičjih valilnic, ki jih je bilo prav tako opaziti. S posebnim zanimanjem smo si ogledali iz bambusa zgrajeno hišico, v katero smo se za nekaj časa vselili in delili svoja razmišljanja. Končno smo se odpravili do obeh dinozavrov, ki sta stala sredi travnika. Nekateri smo se jima približali nekoliko s strahom, kaj kmalu pa smo ugotovili, da sta oba dinozavra »nenevarna«, njuna zgodovina pa je prav zares zanimiva. Različna drevesa in grmi so nas spremljali vse do lepo urejenega parka, ki smo si ga prav tako z veseljem ogledali in se po njem tudi sprehodili do prostora s čudovito zbirko kaktusov. Med njimi so bili še posebej zanimivi kaktusi v obliki kamnov. Vsa svoja opažanja smo v učilnici strnili na delovnem listu.

Pred zgradbo smo naredili še zadnjo skupno fotografijo, nato pa se sprehodili skozi Pravljično deželo, v kateri smo videli številne junake iz pravljic. Prav na koncu dežele smo srečali še bikca Ferdinanda, ki je tudi tokrat duhal cvetlice in nas prijazno gledal. Obsijani s soncem smo prišli do avtobusa, ki nas je utrujene, a zadovoljne odpeljal proti domu.

Učenci 2.c razreda in učiteljica

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)