Kot vsako leto je mesec maj za mlade planince naporen, saj v tem mesecu poteka tako državno orientacijsko tekmovanje (SPOT) kot tudi srečanje mladih planincev Zasavja in Posavja.

SPOT je bil letos na deževno, mokro, blatno nedeljo, 15. maja. Odvijal se je v Gorici pri Slivnici in njeni okolici, blizu Slivniškega jezera, ob narasli reki Voglajni. Razmere so bile daleč od idealnih, vremenu primerno je bilo tudi razpoloženje v obeh ekipah naše šole, ki jim za boljše uvrstitve manjka kondicije in tudi malo motivacije. Mlajša ekipa je dosegla 13. mesto v svoji, A kategoriji (učenci do 6. razreda), starejša ekipa v B kategoriji (do 9. razreda) pa je osvojila 11. mesto. Ekipi sta dobili priznanji, želeli in pričakovali smo višja mesta, a tokrat nam ni uspelo. Državno planinsko orientacijsko tekmovanje je bilo res zahtevno in težko, saj je od tekmovalcev zahtevalo poleg odličnega znanja iz orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o celjski popotnici Almi M. Karlin in naravni in kulturni dediščini Celjskega, na progi pa so jih čakale še praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov, prve pomoči, varstva narave in poznavanja gorstev, prilagojene zahtevnostni stopnji posamezne kategorije.

Lepše pa nam je vreme streglo na srečanju mladih planincev Zasavja in Posavja, ki je bilo na čudovito soboto, 21. maja, na Šmohorju. Z učenci naše šole in vodnico Ani Ogrič smo bili edini predstavniki PD Zagorje. Na splošno se nam je zdela udeležba manjša kot pretekla leta. Kljub naporni poti na Šmohor smo se na samem cilju podali še na kratko orientacijsko krožno pot in se tako urili v orientaciji. Dobili smo dobro malico, se igrali na velikem travnatem igrišču in občudovali zanimive stare lipe ob cerkvi svetega Mohorja, ki segajo v 15. stoletje. Ker je bil vroč dan, smo si privoščili tudi sladoled.

 

mentorica Darja Murn

GALERIJA SLIK:

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)