Živite lahko samo na dva načina. Tako kot da ni nič čudež, ali pa tako, kot da je vse čudež.

Albert Einstein

Vrednote… Kaj so sploh to vrednote? Ali najmlajši sploh lahko razumejo ta etično moralna načela?

Spoznali smo, da vrednote niso nekaj abstraktnega, niso samo neke ideje, katerih ne razumemo ampak nekaj, kar nas vseskozi spremlja – vsak dan in povsod.

Ena takšnih vrednot je spoštovanje življenja – življenja vseh živih bitij in ne le svojega. Zato je pomembno, da se povežemo z naravo, z življenjem okoli nas. Da pa se le-to ohranja, pa je potrebno zdravje.

S temi naštetimi vrednotami se srečujemo ves čas pouka, največ o tem pa izvemo predvsem pri predmetu Spoznavanje okolja. Naj vam z besedo in utrinki iz galerije predstavimo eno izmed teh dejavnosti:

Najprej smo si ogledali kratek risani film Srečati majhno ptico. Sledil je pogovor. Učenci so v filmu poleg vrednote spoštovanja življenja razbrali tudi hvaležnost ptice za svobodo in tako smo ugotovili, da pomoč in solidarnost velikokrat pripomoreta k boljši kakovosti življenja živih bitij. Sledil je ogled še enega minutnega risanega filma o posledicah onesnaževanja narave. Razmišljanje smo zaključili kar z mislijo, ki nas bo spremljala na sprehodu v gozd: »DOBRO SE Z DOBRIM POVRNE, SLABO PA S SLABIM«.

To misel smo tudi obogatili – vsak učenec je svoj način razmišljanja prelil na papir.

 

Učiteljici: Milica Borštnar in Maja Ule

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)