Ponedeljek, 7. 10. 2019

Blazinic, polnjenih z mangovim nadevom, je ostalo 2,14 kg, vendar so jih že v odmoru učenci pojedli. Odpadkov je bilo 1,65 kg. Največ odpadkov so pridelali v 3. a, in sicer kar 440 g. Prazne posode so prinesli učenci iz 1. a, 2. b, 4. b, 5. c, 6. b, 7. b in 8. b. Šest oddelkov je vrnilo več kot 100 g odpadkov.

Kosilo je bilo sestavljeno iz govejega golaža, polente, polnozrnate ploščice in solate. Odpadkov je bilo 35,7 kg. Golaž s polento so učenci radi jedli, težo odpadkov pa so sestavljali ostanki napitkov, sadja in kosi kruha. Vzemimo toliko napitka, kolikor ga lahko resnično spijemo, kruh pa spravimo v torbo. Saj imamo s seboj posodico ali vrečko?

Torek, 8. 10. 2019

Temnih bombet je bilo vrnjenih 4,3 kg, mesno-zelenjavnega namaza 2,7 kg, ostankov pa je bilo 0,6 kg. Nekateri učenci so še v času malice prišli po dodatni namaz, zato ga je ob koncu odmora ostalo le še 0,8 kg. V 9. b odklanjajo vsakršno hrano. Veliko bombet so vrnili tudi reditelji iz 6. c, 7. a, 7. b, 7. c in 3. a. Prazne posode so prinesli iz 5. b, 6. a, 6. b in 8. a.

Pri kosilu je bilo 37,5 kg odpadkov. Na jedilniku so bile tople kumare, pire krompir, knapovsko sonce in solata.

Sreda, 9. 10. 2019

Mlečne kosmiče so kuharice pripravile iz ovsenih in koruznih kosmičev ter čokolina. Odpadka je bilo zelo veliko, in sicer kar 5,3 kg, vrnjenih pa je bilo 11 kg pripravljenih kosmičev. V 6. a  ‒ polovica oddelka ‒ so učenci v moji prisotnosti pojedli vse. Glede na pridobljene informacije je bilo tako tudi v drugi polovici oddelka. Učenci so jed pohvalili. Očitno pa v 3. b, 4. c, 5. a, 6. c in 9. b niso bili takšnega mnenja.

Pri kosilu smo pridelali 25,1 kg odpadkov. Obrok je bil sestavljen iz piščančjega zrezka, polnozrnatega kus kusa, sadne solate in solate.

Četrtek, 10. 10. 2019

Za malico je bila koruzna žemlja, piščančja posebno bio salama in korenje. Pridelali smo 1,3 kg odpadkov, ostalo pa je 5,3 kg  žemelj, 0,9 kg salame in 1 kg korenja.

Pri kosilu je ostalo 26,2 kg hrane. Za kosilo so bili špagete z bolonjsko omako, jabolčni kompot in solata.

Petek, 11. 10. 2019

Malica je bila sestavljena iz rženega eko kruha, marmelade, kisle smetane in jogurta s kmetije Ule. Ostankov je bilo le 0,4 kg, neprevzetega kruha pa 2,4 kg.

Ostankov pri kosilu je bilo 40 kg. Jedilnik je bil sestavljen iz pečenega fileja svežega brancina, krompirja v kosih, solate in marmornega kolača. Ponudili smo res kvalitetno svežo ribo.

Povzetek drugega tedna tehtanja odpadkov

V drugem tednu smo skupaj pridelali 9,4 kg odpadkov pri malici in 127 kg odpadkov pri kosilu. Tega tedna ne moremo primerjati s prvim tednom, saj je bil ponedeljek prvega tedna še v septembru. V prvem tednu smo tako v štirih dneh pridelali 4,3 kg odpadkov pri malici in 153,8 kg odpadkov pri kosilu. Količina odpadkov pri kosilu se je v drugem tednu znatno zmanjšala. Ali smo bili bolj lačni? Morda je bil jedilnik tega tedna bolj pisan na kožo našim brbončicam? Ali pa smo začeli hrano uživati z bolj spoštljivim odnosom?

Nekaj pa zagotovo lahko zapišem: hrano, neprevzeta živila in ostanke jedi vsi oddelki urejeno vračajo v jedilnico. Hvala tudi učiteljem, ki so pomemben člen v načinu prehranjevanja učencev.

 

Nada Brezovar, organizator prehrane

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)