V okviru izbirnih predmetov Oblika in slog in Odkrivajmo preteklost mojega kraja, pod mentorstvom učiteljice Kristine Renko, so si učenci ogledali grad Gamberk in cerkev sv. Janeza Evangelista.

 

NA GRADU GAMBERK

Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Odkrivajmo preteklost mojega kraja, so v sredo, 25. 9. 2013, obiskali grad Gamberk. Ogled je vodil gospod Marjan Klančnik, ki se z raziskovanjem gradu ukvarja že nekaj let.

Med splošnimi cilji izbirnega predmeta, ki je namenjen sedmošolcem in osmošolcem, so tudi razvijanje zavesti o kulturni dediščini na podlagi krajevnih spomenikov ter poglabljanje in povezovanje zgodovinskega znanja s krajevno zgodovino.

Od gradu Gamberk, ki datira v visoki srednji vek, so danes ostale le še ruševine in podobe, ki jih ustvaril Janez Vajkard Valvasor. Slednje nam omogočajo predstavo o nekdanjem monumentalnem grajskem kompleksu.

Veliko smo se naučili in grad tudi narisali!

Mentorica Kristina Renko

 

NA OGLEDU CERKVE SV. JANEZA EVANGELISTA V VINAH

Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet umetnostna zgodovina, z letošnjim tematskim naslovom Oblika in slog, so si v sredo, 18. 9. 2013, ogledali cerkev Sv. Janeza Evangelista v Vinah.

Med pomembnimi cilji izbirnega predmeta umetnostna zgodovina so tudi prepoznavanje in zanimanje za umetnostno – zgodovinske spomenike v okolici ter razvijanje pozitivnega odnosa do kulturne dediščine.

Cerkev datira v 16. stoletje in je lep primer gotske arhitekture. V prezbiteriju jo krasi zvezdast obok. Tako prezbiterij kot ladja sta poslikana s freskami.

Mentorica Kristina Renko

Povezava do predmeta oblike in slog

Povezava do predmeta Odkrivajmo preteklost mojega kraja


(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)