NAVADNA KREMPLJARKA

 

8.5.2013 smo spoznali še eno, večini najbrž manj znano hišno ljubljenko navadno krempljarko. Mogoče pa se vam zna po predstavitvi in ogledu še prikupiti.

Navadna krempljarka je vodna žaba, ki izvira iz počasi tekočih in stoječih voda Afrike.

V naravnem okolju je rjavo-sive, v ujetništvu pa je lahko bele barve. V dolžino, z iztegnjenimi nogami meri 8-15 cm.

Spolno dozori pri desetih mesecih. Samica leže veliko lepljivih jajčec, iz katerih se čez dva dni izležejo paglavci, ki so rastlinojedi in potrebujejo okoli sedem tednom, da se preobrazijo v odraslo žabo.

Samec je manjši in manj obilen od samice. Njena življenjska doba je 15 let.

Kot hišna ljubljenka potrebuje 50 l akvarij, v katerem je vsaj do 30 cm višine voda, po dnu pa posejan droben akvarijski pesek ali mivka. Vodo je potrebno menjati na tri tedne. Akvarij okrasimo z živim in plavajočim rastlinjem, korenino in kamnom, ki žabi predstavlja skrivališče. Opremimo ga s filtrom in osvetlitvijo. Poleti potrebuje do 16 ur osvetlitve, pozimi pa približno 10.

Odraslim žabam ponudimo posušene ličinke, rakce, ščurke, muhe, mokarje, čričke. Ni pa priporočljivo, da si akvarij delijo z ribami, saj rade pojedo vse, kar gre v njihova usta.

Ker ni teritorialana, imamo lahko v akvariju več žabic različnih spolov. Pa se prepričajmo o njeni prikupnost.

Oglejte si vodno žabo, pripomočke za nego in prehrano. Oglejte pa si tudi likovno delo učencev izbirnega predmeta likovno snovanje, ki nam vsak mesec, rdečo nit samopostrežne malice, torej žival, tudi likovno upodobi. Hvala učiteljici Barbari Lekše in Premiumu Pet Kisovec, ki nam omogoča pristni stik z živalmi.

Dober tek, vam želi kolektiv kuhinje.

JEDILNIK 8. 5. 2013

GLAVNA JED

Rižota iz mešanic žit in sirnega posipa

mlečna prosena kaša

francoski rogljič

SADJE

jabolka

jagode

banane

ZELENJAVA

Solata

korenje

zelje

NAPITKI

čokoladno mleko

voda

jabolčni sok 100%

pomarančni sok 100%

ribezov nektar

DESERT

Žitna ploščica

 

 

 

 

(Skupno 67 obiskov, današnjih obiskov 1)