Za vsako bolezen rož’ca raste…

… sta nas učila že Pehta in Kosobrin. In ker smo zelo radovedni, smo se o tem seveda morali prepričati.

Že cel teden pred našim tehniškim dnem smo v priročnih stiskalnicah pridno sušili nabrane zdravilne rastline, jih vsak dan pogledali, zamenjali papir in poravnali. Ko so bile suhe, smo jih nalepili najprej na bel papir in potem še na zelenega ter naredili razstavo. Nekateri učenci pa so za razstavo prinesli razne posušene, pa tudi sveže zdravilne rastline, ki so jih nabrali skupaj s starši.

V četrtek pa nas je obiskala gospa Nuška Krautberger iz društva za zdravilne rastline Zasavje. In čeprav ni bila videti prav nič huda, smo v hecu rekli, da je kar gospa Pehta.  Vedela je tooooooliko stvari o rastlinicah!! S seboj je prinesla košaro zdravilnih rastlin in nam povedala kakšne čaje, »žavbe« in maže lahko pridobimo iz stebelc, mimo katerih hodimo vsak dan. Z velikim zanimanjem smo jih vonjali in okušali (sem in tja smo se tudi malo nakremžili ).

Po malici so se nam pridružili odrasli (mamice, očki, babice, dedki…)in skupaj smo se odpravili do domačije Medved, kjer je potekal projekt »Moč jesenskih zdravilnih rastlin« v okviru Evropske kulturne dediščine. Skuhali smo odličen zeliščni čaj, mamice pa bodo od zdaj naprej morale speči še kakšno metino pecivo, saj ga je zmanjkalo kot bi mignil.

Ogledali smo si še črno kuhinjo in spoznali, kako so nekoč kuhali in pekli kruh. Po nekaj smešnih pesmicah in z zdravilnimi darlički v žepu,  smo se po gozdni poti vrnili v šolo. In prav vsak od nas je v srcu domov odnesel malce Pehte in Kosobrinčka.

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)