Pastirc pa prav »Juhej, juhej!«

V četrtek, 07. 06. 2012 smo se učenci 3. a in 3.b razreda zbrali v šoli in se z avtobusom odpeljali v Šmartno pri Litiji.

Pred Gasilskim domom sta nas pričakali dve gospodični, ki sta nam razdelili  pastirske torbe in nas popeljali  mimo hiš in »štirne« do zidane kašče. Tu smo izvedeli, kakšen je bil  pomen kašč  nekoč in  danes. Pot nas je peljala po ozki dolini, kjer smo spoznali nekatere zdravilne rastline, njihovo zdravilnost  ter jih vlagali v vnaprej pripravljen herbarij.  Med potjo smo se ustavili še, da smo si ogledali manjši čebelnjak in lovsko opazovalnico ter se pogovorili o pomenu obeh. Pred domačijo nas je sprejel pastir in nam pokazal čredo ovac ter predstavil pastirsko življenje.

Po prihodu na kmetijo smo se razdelili v dve skupini. Ena si je ogledala ribogojnico, druga skupina pa je pričela s peko hrenovk. Čez čas smo vlogi zamenjali. Ko smo vsi pojedli hrenovke in v krušni peči pečen kruh ter popili sok iz mete in materine dušice, smo uredili herbarije in se igrali različne pastirske igre.

Čas je hitro minil. Polni prijetnih vtisov smo se vrnili nazaj v dolino, kjer nas je že čakal avtobus in nas odpeljal nazaj do šole.

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)