Mala mal’ca
Med 14. in 19. majem 2012 se bodo v Zasavju zvrstile številne turistične in kulinarične prireditve. Ob mednarodni konferenci Od regije do destinacije, ki jo pripravlja Regionalni center za razvoj, zasavska društva organizirajo vrsto prireditev, katerih namen je predstaviti prijazne plati Zasavja in obogatiti ponudbo za domačine in obiskovalce.
Dogajanja se bodo začela v ponedeljek, 14. maja, s predstavitvijo zasavskih sladic in rokodelskih veščin v lovskem gradiču. Glavni organizator pestrega dogajanja, ki se bo začelo ob 11. dopoldne in bo trajalo do 18. ure, je Turistično društvo Trbovlje, sodelujejo pa nekatere zasavske šole in priznano gostišče Martin. Obiskovalci bodo lahko okušali sladice, kakršne so znale pripraviti naše babice (jabolčno, orehovo in medeno pecivo ter še marsikaj), in si ogledali spretnosti domačih rokodelcev. Zasavske sladice in rokodelska mojstrstva se bodo ponujala obiskovalcem lovskega gradiča tudi 15. maja med 9. in 18. uro.
Tudi naša šola sodeluje s štirimi starimi sladicami in otoško skupino Perkmandelci.
Recept 1
Zagorski Perkmandeljc
Sestavine:
1 jajce
250 g moke
1 navaden jogurt 200ml
200 g suhega sadja: jabolka, hruške, slive
100 g mletih orehov
2 žlički sode bikarbone
8 žlic olja
cimet
150 g rjavega sladkorja, 1 vanilij sladkor
Priprava:
V manjši kozici skuhamo suho sadje in ga ohladimo. Ohlajeno zrežemo na drobne koščke. Jajca in sladkor penasto vmešamo, dodamo navaden jogurt, olje, mlete orehe, suho sadje in cimet.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj približno 20 minut.
Pečene Zagorske Perkmandeljce polijemo s čokoladno glazuro in dekoriramo s Perkmandeljcem, ki smo ga spekli iz testa za kekse brez jajc. Za oblikovanje Perkmandeljcev uporabimo modelčke za piškote.
KEKSI BREZ JAJC
100 g moke
50 g masla
1,5 žlice olja
1,5 žlice vode
1 žlica sladkorja
1 ščep vaniljevega sladkorja
1 ščep pecilnega praška
Sestavine na hitro ugneti, razvaljaj, izreži z modelčki
Recepti iz knjižice:
Kuhaj varčno in dobro! 2. Zvezek
Avtorica Helena Kelhar, leto 1940
Lastnica Marija Dolinar, Zagorje
Recept 2
Dimnikarčki
30 dag suhih sliv
Nekaj orehovih jedrc
5 beljakov
25 dag sladkorja
8 dag čokolade
Vosek za pekač (peki papir)
Potek dela:
Mehko kuhane slive izkoščiči in položi namesto koščice v sredino košček oreha ali mandljevo zrnje. Beljake pa vtepi v trd sneg, ki mu primešaj sladkorni prah in zribano čokolado. Z 2 žlicama zajemaj to trdo sneženo zmes in polagaj na namazan pekač precej velike hlebčke. V sredino teh kupčkov položi slivo tako globoko, da je ni več videti. Pri vročini dimnikarčke speci.
Recept 4
Medeni keksi
28 dag moke
8 dag masla
11 dag sladkorja
1 jajce
1 rumenjak
1,5 žlice medu
Po žličke cimeta, Pol žličke klinčkov
Mast, beljak
Potek dela:
V moko zdrobi maslo, dodaj sladkor, jajce, med, dišave, jedilno sodo. Zamesi testo, ki pa naj ne bo pretrdo, sicer ga ne moreš razvaljati. Pusti čez noč. Naslednji dan ga razvaljaj za pol prsta na debelo, izreži s precej velikimi oblikami v kosce, ki jih devaj na pomazan pekač za dva prsta narazen. Po vrhu jih namaži z raztepenim beljakom in rjavkasto speci.
Recept 3
Češnjev narastek
1 kg češenj
5-6 okroglih žemljic
3/8 l mleka
2 jajci
3 dag sladkorja
Košček masla
Potek dela:
Češnje skuhaj z malo vode v kompot in jih odcedi. Medtem zreži žemlje ali mlečni kruh, ki jih namaži s presnim maslom. Polagaj v menjajoče se plasti na pomazan pekač ali omletno ponev vrsto kruhovih rezin, češenj… Čez vse polij v mleku izžvrkljano jajce, vodo od češenj in sladkor. V pečici peci po ure.
Ravno tako delaj druge cenene sadne narastke.
Mentorici: Nada Brezovar, Milanka Pavšek