Zgodovinsko ozadje

Dunajski kongres je potekal v letih 1814 in 1815 z namenom ureditve Evrope po padcu Napoleona. Združene evropske sile so ga premagale pri Waterlooju leta 1815, torej že med samim kongresom. Francija je izgubila vse pridobljeno ozemlje med Napoleonovo vladavino. Nastala je nemška zveza pod vodstvom Avstrije, nova ozemlja pa so pridobile zmagovalke nad Napoleonom, in sicer Prusija, Rusija, Anglija, Nizozemska … Politiki so sprejeli zaključno listino dunajskega kongresa, v kateri so se med drugim zavzeli za enakopravnost Judov. Želeli so ohraniti stari red, kakršen je bil pred francosko revolucijo, vendar se toka zgodovine ne da obrniti nazaj.

Kongres je gostil kronane glave Evrope, ki so veliko jedle, pile, se zabavale in Dunajčane spravljale v slabo voljo. Na plesih so se vrteli po taktih valčka, ki ga je napisal Johann Strauss. Leta 1832 je Franz Sacher oblikoval torto, ki danes nosi njegovo ime.

Prva polovica 19. st. je tudi čas bidermajerja, ki se je uveljavil v južni Nemčiji in avstrijskih deželah. Nosilec kulture je postalo meščanstvo, ki pa so mu nekateri očitali ozkost in zaverovanost vase ter lastne interese. Bidermajer se je uveljavil v slikarstvu in oblikovanju interjerja. Najbolj znan predstavnik v Sloveniji je bil portretist Jožef Tominc.

Namen kulturnega dne je bil, da učenci razširijo znanje o prelomnem dogodku v zgodovini 19. st., hkrati pa spoznajo obdobje prve polovice 19. st. v vsej njegovi pestrosti in raznolikosti.

 

Potek kulturnega dne

Učenci so bili razdeljeni v štiri skupine. Likovna skupina je ustvarjala bidermajerske šopke in slikala portrete v Tominčevem slogu. Zgodovinska skupina je na podlagi virov analizirala ozemeljske  spremembe po dunajskem kongresu, bitko pri Waterlooju, sprejete sklepe in značilnosti bidermajerja. Dramska skupina je uprizorila dogajanje na kongresu. Skupina učencev je spekla Sacher torto. Učenci so se preizkusili v dunajskem valčku.

V jedilnici so bili na ogled originalni bidermajerski svečnik, kristalna kozarca, ura ter dve umetniški sliki. Skupine so se predstavile, izbrani pari so zaplesali, poskusili smo Sacher torto.

Kristina Renko

(Skupno 122 obiskov, današnjih obiskov 1)