
Intervju (izveden 10. maja 2021)
Smo šestošolke, članice interesne dejavnosti ustvarjalno pisanje, ki smo jo v tem letu obiskovali učenci 6. in 7. razreda, a se zaradi že vsem znanih ukrepov nismo smeli združevati. Za eno izmed nalog smo izbrali tudi sodelovanje v projektu Mlekastično. Namen projekta je spoznati pot mleka od krave do potrošnika in postaviti pomen uživanja mleka na pravo mesto. »Mehurček« petih učenk se je skupaj z mentorico peš odpravil čez Gorico in Ruardi do kmetije Suša v Vinah. Tam smo se najprej sprehodile po hlevu in gospodarja zmotile ravno pri strojni moži. Ker smo se mu upale pridružiti, je nagajivi Miha za nagrado našo Niko poškropil s svežim mlekom. Verjamemo, da bo njena koža zdaj še posebej nežna! Nato smo se prestavili pred hlev, kjer sta nam z ženo Sandro prijazno odgovorila na nekaj vprašanj, ki smo jih zastavile.
Koliko krav imate v hlevu in katere pasme so?
Miha: »V hlevu imamo 49 glav živine, od tega je 30 krav molznic, 8 pa jih je na čakanju za telitev. Naše krave so svetlo lisaste pasme, po domače simentalke.«
Kakšna je razlika med kravami dojiljami in molznicami?
Miha: »Krave dojilje imajo dovolj mleka le za teličke, krave molznice pa imajo preveč mleka za samo enega telička, zato gre to mleko v prodajo in predelavo. Teden dni star teliček popije od 4 do 6 litrov mleka na dan, krave molznice pa ga proizvedejo veliko več.«
Kdaj začne krava proizvajati (izločati) mleko?
Miha: »Krava začne proizvajati mleko po prvi telitvi, torej, ko prvič skoti mladička. To je približno pri starosti dve leti in pol.«
Kaj pomeni, da je mleko dobre kakovosti?
Miha: »Dobra kakovost pomeni, da ima mleko ustrezno vrednost maščob, beljakovin, kazeina, mineralov, vitaminov … Mleko na kmetijah redno pregledujejo in jemljejo vzorce.«
Pokazal nam je zadnje rezultate, ki kažejo, da je mleko z njihove kmetije dobre kakovosti, saj vsebuje 4,03 % mlečnih maščob in 3,53 % beljakovin.
S čim krmite krave? Ali to vpliva na kakovost mleka? Dodajate tudi kakšne vitamine, minerale?
Miha: »Krave krmimo s suhim senom ter travno silažo. Vitamine in minerale dobijo v krmni mešanici soje, ječmena, koruze in ovsa, ki je avtomatsko dozirana iz silosa. Kakovost krme vpliva na kakovost in količino mleka.«
Sandra doda: »Star pregovor pravi: »Krava molze pri gobcu.« To pomeni, kar krava poje, vpliva na njeno mleko.«
Je res, da imajo krave rade sol?
Miha: »Ja, res je. Dobijo jo kot priboljšek. Na voljo pa imajo tudi sodo bikarbono, ki služi za boljšo prebavo v vampu (uravnava pH vrednost).«
Koliko litrov mleka na dan proizvedejo krave na vaši kmetiji?
Miha: »Ena krava da približno med 15 in 30 l mleka na dan.«
Kam ga oddate, kam gre vaše mleko?
Miha: »150 litrov mleka ostane doma in gre v predelavo oziroma v mlekomat v bližini doma, ostalo pa oddamo Ljubljanskim mlekarnam.«
Koliko časa traja, da pride mleko v naše kozarce?
Miha: »Mleko, ki gre najprej v mlekarno, potrebuje kar nekaj dni, da pride do vaših kozarcev. Hitreje pride do potrošnika mleko iz avtomata.«
Ali sami izdelujete tudi katere mlečne izdelke?
Miha: »Na naši kmetiji sami predelamo mleko v skuto, sirotko, jogurt in čokoladno mleko.«
Na koncu nam je gospa Sandra postregla svežo skuto s sadnim prelivom in prepričale smo se, da je res okusna. Zahvalile smo se, ker sta si vzela čas, ter se z novim znanjem in izkušnjami vrnile peš nazaj v Zagorje.
Na obisku na kmetiji smo bile učenke 6.a: Eva, Vita, Nika, Taja in Eva.
Intervju zapisali: Eva Domadenik in Taja Hudi.
Dejavnost Shema šolskega mleka
