V soboto, 25. maja 2024, so učenci naše šole, ki obiskujejo pouk nemščine in ki jih zanima, kje in kako živijo Slovenci onkraj slovensko-avstrijske meje, odšli na zanimivo ekskurzijo v Avstrijo na Koroško.

Na pot smo se odpravili v zgodnjih jutranjih urah in že med vožnjo z avtobusom spoznavali raznolikosti slovenskih pokrajin.

Naš prvi postanek je bil pod Ljubeljem, kjer smo si ogledali spominsko obeležje na mestu, kjer je med drugo svetovno vojno delovala podružnica nemškega koncentracijskega taborišča Mauthausen, v kateri so bili zaprti mnogi slovenski domoljubi.

Pot nas je nato skozi slovenske kraje na avstrijskem Koroškem vodila do Celovca, kjer smo si najprej ogledali Minimundus – svet v malem. Popeljali smo se tudi z orjaškim kolesom, ki nas je dvignilo v višave … In tudi spominke smo kupili …

Grad Ostrovica iz 9. stoletja je bil naš naslednji cilj. Da pa bi na grad lahko prišli, smo morali skozi 14 vrat, ki so v preteklosti varovala grad pred napadalci, ki utrdbe na skali prav po njihovi zaslugi niso mogli nikdar zavzeti. Pogled z grajskega obzidja je bil fantastičen …

Še vedno smo imeli dovolj energije, zato smo si ogledali še vojvodski prestol pri kraju Gospa Sveta na Gosposvetskem polju, kjer so korenine slovenske državnosti iz 9. stoletja. Saj veste, tam so naše korenine.

Naša zadnja postaja pa je bil ponovno Celovec, kjer smo si v Deželni hiši ogledali dvorano s 665 grbi koroških gospodarjev in knežji kamen, na katerem je v srednjem veku potekal del umeščanja za karantanske kneze. Sledil je sproščen sprehod po Celovcu, kjer smo videli tudi hišo s spominsko ploščo v slovenskem in nemškem jeziku, v kateri je leta 1832 živel France Prešeren. In … kot vidite, smo se z veseljem tudi fotografirali.

Nasvidenje do prihodnje pomladi, ko gremo spet. Vas mika, da se nam pridružite?

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)