Vsako leto februarja praznujemo dan varne rabe interneta. Safe.si koordinira dan varne rabe interneta v Sloveniji. Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si vsako leto pripravijo veliko aktivnosti in tako bo tudi letos. Dan varne rabe interneta letos praznujemo 6. februarja.

Dan varne rabe interneta 2024

Na naši šoli se zavedamo, kakšne nevarnosti za otroke lahko s seboj prinaša sodobna tehnologija. Tako v sklopu različnih aktivnosti varne in odgovorne rabe tehnologije in interneta za učence organiziramo različne dejavnosti, ne samo v mesecu februarju, ampak skozi celo leto.

Letošnji dan varne rabe interneta so na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si posvetili problematiki spletnega nasilja.

Učenci od 6. do 9. razreda so se tako v sredo, 31. 1. 2024, udeležili predavanja Medvrstniško nasilje in obravnava mladoletnih storilcev v izvedbi Primoža Podbelška, kriminalističnega inšpektorja iz skupine za mladoletniško kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana.

Nasilje nad vrstniki – resna težava, ki je lahko in mora biti odpravljena

Ko govorimo o nasilju nad vrstniki, gre za različne oblike namernih agresivnih ravnanj, ki jih vrstnik ali skupina vrstnikov izvaja nad posameznim otrokom oziroma mladostnikom. Oblike medvrstniškega nasilja so različne, tako kot so različni načini njegovega izvajanja.

Otrok ali mladostnik, ki je žrtev nasilja, je ujet v mrežo nasilnega ravnanja vrstnika oziroma vrstnikov. Velikokrat je ustrahovan in ga je strah povedati, kaj se mu dogaja.

Pri otroku ali mladostniku, ki je žrtev nasilja, se lahko pokažejo posledice nasilja, kot so: depresivnost, slabo samovrednotenje in samospoštovanje, slaba samopodoba, sramežljivost, zadržanost, pasivnost, izolacija, slabši šolski uspeh in drugi dosežki, odpor do šole, pogosto obolevanje, poskusi samomora …

Prav zato je pomembno, da (pre)poznamo znake nasilja nad otroki in vemo, kaj storiti oziroma kako ukrepati, da bi ustavili nasilneža/-e in pomagali otroku ali mladostniku, ki je žrtev medvrstniškega nasilja.

Več na Zunanja povezava https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/policija-za-otroke-najstnike/nasilje-med-vrstniki/427-nasilje-nad-vrstniki

Safe.si na delavnicah z učenci in dijaki (letno jih izvedejo okoli 800) ugotavlja, da so žrtve, povzročitelji ali priče spletnega nasilja že učenci četrtih razredov osnovne šole, posamezni primeri pa se pojavijo že v nižjih razredih.

Safe.si

Pri pogovorih z mladostniki ugotavljajo, da mladi blažje oblike spletnega nasilja (npr. žaljenje) normalizirajo in ga ne sprejemajo kot nasilje, a jih kljub temu prizadene in se počutijo slabo. Prav tako se številni povzročitelji ne zavedajo, da izvajajo nasilje, saj svoja dejanja opisujejo kot šalo in način zabave, obenem pa zaradi pomanjkanja empatije ne razumejo, da žrtvi povzročajo stisko. Spletnega nasilja v kakršnikoli obliki ne smemo tolerirati, opozarjajo na Safe.si.

PDF Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih najdete TUKAJ.
PDF Priročnik za starše Vzgoja za internet najdete TUKAJ.

Časoris – mednarodno nagrajeni spletni časopis za otroke

Ali ste se kdaj spraševali, kaj je tisto, kar naše otroke in mladostnike ure in ure drži pred zasloni vseh vrst? Verjetno je odgovor »da« in morda že imate odgovor na to vprašanje ali pa vsaj domnevate, da ga imate.

Kako na otroke vplivata YouTube in YouTube Kids in kako je s prikazovanjem nasilja na TikToku najdete TUKAJ.

(Skupno 130 obiskov, današnjih obiskov 1)