V petek, 18. 10. 2013, smo se učenci devetih razredov in učiteljice odpravili na geografsko-zgodovinsko ekskurzijo v Prekmurje. Na pot smo se podali ob 7.30 izpred avtobusne postaje pred šolo. Potovali smo proti Murski Soboti, kjer se nam je pridružila predstavnica CŠOD, ga. Bojana Pustinek. Po prvi pavzi za malico smo se sprehodili mimo glavnih znamenitosti v Murski Soboti in v evangeličansko cerkev. V cerkvi nam je g. Leon Novak, tamkajšnji duhovnik, podrobneje predstavil protestantizem. Učenci so spoznali osnovne poteze evangeličanske cerkve na Slovenskem.

Pot nas je iz Murske Sobote vodila proti Bogojini, kjer smo si ogledali znamenito cerkev gospodovega vnebovzetja, ki je nastala po načrtih Jožeta Plečnika.  Ga. Bojana Pustinek nam je predstavila glavne značilnosti cerkve. Naša naslednja postaja je bila vasica Filovci, kjer smo si ogledali panonsko hišo ter delo lončarja. Učenci so se naučili, iz česa je zgrajena panonska hiša in katere so njene glavne karakteristike. Lončar pa nam je pokazal in razložil, kako je z lončarsko dejavnostjo v Prekmurju. Učenci so se imeli možnost tudi sami preizkusiti v oblikovanju lončenih posod.

Zadnji kraj, ki smo ga obiskali, je bil Ižakovci. Tam smo si ogledali Otok ljubezni, ki ga je oblikovala reka Mura, obiskali muzej bujraštva ter se popeljali z brodom. Učenci so se seznanili tudi z mlinarstvom na Muri ter spoznali pomembnost te dejavnosti na Muri v preteklosti in danes. Za konec smo se posladkali še z odlično prekmursko gibanico, ki jo je pripravila tamkajšnja gospodinja.

Preživeli smo čudovit sončen dan v Prekmurju, z ekskurzije pa smo se vrnili ob 18.30, polni lepih vtisov in novih znanj.

Vodja ekskurzije in spremljevalke:

Jasna Omerzu, Kristina Renko, Danijela Koprivšek, Nada Brezovar, Katja Sušnik

 

GALERIJA SLIK:

(Skupno 200 obiskov, današnjih obiskov 1)