V soboto, 5. oktobra, je Planinsko društvo Trbovlje organiziralo srečanje mladih planincev, ki bi morala biti v lanskem šolskem letu, v mesecu maju, a ga je vsako soboto prestavilo slabo vreme. Tudi tokrat organizatorji niso imeli ravno sreče z vremenom. Bilo je zelo hladno za začetek oktobra, občutek mraza pa je povečal še veter.

Kljub temu se je na Mrzlici zbralo več kot 350 mladih planincev iz Zasavja in Posavja, skupaj s svojimi mentorji in vodniki. Ker je bilo iz Zagorja skoraj 60 udeležencev iz vseh treh osnovnih šol, so morali na društvu organizirati izreden avtobusni prevoz. Stroške prevoza je krilo domače planinsko društvo in organizator, tako da so imeli otroci prevoz brezplačen. Z naše šole se je srečanja udeležilo 19 učencev.

Avtobus nas je peljal do Podmeje, od koder se je peš odpravila tudi večina ostalih pohodnikov. Do cilja smo hodili dobro uro, kot je bilo načrtovano. Na vrhu so nas pričakali z vročim čajem, ki nas je vsaj malce pogrel in zasavskim pecivom Turističnega društva Trbovlje. Nato smo iskali zavetje pred mrzlim vetrom, kjer bi pojedli malico iz nahrbtnikov. Razdelili smo tudi nove dnevnike mladega planinca in jih žigosali. Ob 11. uri se je začel kulturni program, v katerem so nastopali otroški pevski zbor, mladi plesalci, sledil je nagovor trboveljskega predsednika planinskega društva in ne boste verjeli, da je na vrh prišel tudi nagajivi škrat Perkmandeljc. Sledila je brezplačna topla malica. Uživanje v igrah je preprečevalo  mrzlo, neprijetno jesensko vreme. A nekateri so vseeeno sedli na gugalnice ali pa odšli malce naprej od koče, do travnika, kjer so imeli pripravljene delavnice in prostor za igre. Nekaterim deklicam je celo uspelo izdelati vetrnice.

Ker se je vreme na vrhu vztrajno slabšalo, smo se pravočasno odpravili nazaj v dolino. Malce nižje je bila klima takoj prijetnejša. Le nima Mrzlica zastonj takšno ime. Na Podmeji smo počakali avtobus in mlade planince iz Trbovlej, s katerimi smo se skupaj odpeljali proti domu.

         Zapisala: mentorica Darja Murn

GALERIJA SLIK:

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)