Polfinalno tekmovanje v kuhanju Kuhna Pato, pod okriljem Anke Peljhan

V petek, 19.4.2013 je sledilo še tretje polfinalno srečanje na sejmu »Ribištva, lovstva in nature« na Gornji  Radgoni. Tekmovalo je 12 skupin iz Zasavja, Savinske doline, Podravja, Pomurja. Skupina »Fosen« (Sinan Čajič , Matej Čebin, Matej Kastelic, Žan Kos,) se je uvrstila v finalno tekmovanje, ki bo v dvorcu Zemono, pri Vipavi. Polfinalnega tekmovanja se je udeležila tudi skupina« Matkurja«( Nina Naprudnik, Klara Razboršek, Lea Novak, Žan Pižmoht), žal se niso uvrstili v finalno srečanje. Skupina je dobro zastopala našo šolo, seveda bi bilo težko pričakovati od komisije, da bi iz iste šole poslala v finale kar dve skupini. Skupina »Matkurja » bo odšla v finalno tekmovanje kot navijaška skupina, torej nagrada šole.

Na dvorcu Zemono bo merilo moči še v tretjič 15 skupin od 94 skupin , ki so bile prijavljene na začetno tekmovanje. Torej tudi naša šola se je uvrstila v finalno tekmovanje s skupino FOSEN.

Še vedno lahko glasujete za najboljšo zgodbico o fičku naših treh skupin tukaj.

Poglejte pa si recepte naših dveh skupin, torej skupine AVŠUS in skupine MATKURJA, ki sta svoj tekmovalni del zaključili.

Objavljamo še uradno poročilo:

Na vročem panonskem soncu, kjer bi še štorklje potrebovale senčnik, se je včeraj, 19.4.2013 v okviru Pomurskega sejma v Gornji Radgoni – sejma lova in ribištva, iskrilo pod noži tekmovalnih skupin Podravja, Pomurja, Zasavja in Savinjske doline.

12 izbranih skupin, na podlagi regijskih tekmovanj, ki so pokazali največ v smeri kuharskega znanja, veščin, prefinjenosti uporabe začimb ali zelišč, izjemnega izbora (in poguma pri tem) sladkovodnih rib ter njihove priprave v bučnem olju, testu z jajčevci, na zaseki ali z ajdovo kašo, posuto s črnimi trobentami, pa zvitki, marinade ali oblika nabodalca, ribo na regratu ali v golažu. Dogodek je oplemenitila cela paleta lokalno značilnih močnatih avtohtonih jedi, za kraj, od koder je prišla posamezna skupina, njihove oblike, dizajniranje krožnika, seveda pa so okusi bili angelski.

Ponovno lahko ugotovimo, da so prav vse skupine tudi včeraj, nadgradile svoje znanje, do zadnjih detajlov izpilile vse podrobnosti postopka za prepričati žirijo. Svoje znanje so nesebično in brez treme podajali številnim ribičem, ribogojcem in kulinaričnim poznavalcem, ki so bili udeleženci sejma, kot razstavljavci ali obiskovalci.

Velik del omenjenega sejma je bil posvečen prav ribištvu in ribogojstvu, kjer je pomemben element predstavljala tudi z vodnim živežem povezana kulinarika. Tako smo lahko skupaj s tekmovalci naredili korak naprej k poznavanju jedi, kot so ribji paprikaš, predvsem značilen za regijo, dimljen krap in namaz iz njega, školjke iz Strunjanskega školjčišča in mnogo drugega, kar je bilo zavito v koristne informacije strokovnjakov, ki so jedi pripravljali.

Žirija, ki so jo sestavljali:

Zdenka Tompa, učiteljica na srednji gostinski šoli Radenci, ki je gostila že veliko kuharskih tekmovanj,
Simona Domjan, vodja prehrane v hiši Dosor,
Gorgie Novič, večkratni prvak v kuhanju jedi iz sladkovodnih rib na evropskem nivoju,
Stane Omerzu, naš mentor s področja ribištva in ribogojstva
Anka Peljhan, organizator projekta,

je morala biti ves čas »pri stvari« in pozorna na prav vse podrobnosti celotnega postopka. Izjemno težko je bilo izmed najboljših izbrati tiste, ki so za malenkost odstopali navzgor. Potrebno se je bilo odločiti in na svečani razglasitvi smo v finale poslali skupine:

Fosen, OŠ I. Skvarče Zagorje, z ribo v testu z jajčevci in gobami in ajdovim fosnom s 5 prilogami
Vojčki, OŠ Vojnik, s krapovim golažem in proseno kašo s suhimi slivami
Perkmandeljci, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, s savsko mreno na ocvirkovem regratu in zasavskim trisom: grenedirmarš, funšterc in prežmuht
Čarni ribiči, OŠ Kuzma, z ribjo juho, smučevim filejem v zdrobu in ajdovim narastkom v gobovi omaki s slanino
Jurjevski šefi, OŠ Sv. Jurij, s ščukinimi zvitki in zeljnimi trganci

Čestitamo in se ob enem zahvaljujemo mentorjem za energijo, ki jo vlagajo v naše potomce, podane usmeritve o črpanju znanja s področja izobrazbe o slovenski kulturni dediščini in trajnostnem razvoju okolice ali posameznih regij. Če se začne od malih nog, je lahko pristno in trajnostno tudi, ko gre za spoštovanje, poznavanje in črpanje domačih sestavin.

Na sporedu je veliki finale, ki bo 15.5.2013 ob 11. uri na Dvorcu Zemono. Vabljeni k ogledu slovenske osnovnošolske kulinarične smetane, ki jim bodo pod prste gledali veliki Chefi in poznavalci kulturne dediščine.

Vse ostalo na www.kuhnapato.si

Lep pozdrav!

Anka Peljhan

 

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)