Samopostrežna malica je bila 12.2. pustno obarvana. Od trgovine Premium Pet iz Kisovca smo dobili posebnega gosta – kunca Poldita v prirodni obliki. Poleg tega so si učenci lahko ogledali tudi številne pripomočke in hrano, torej vse za dobro oskrbo hišnega ljubljenčka, kunca.

Hvala trgovini Premium Pet iz Kisovca, hvala vsem sodelavcem pri uspešni izvedbi samopostrežne malice.

KUNEC

Danes nas bo s svojo prikupnostjo gotovo očaral pritlikavi kunec. Je sorodnik zajca ter izvira iz Pirenejskega polotoka in severozahodne Afrike. Človek ga je prenesel skoraj po vsem svetu. Danes se nahaja v večjem delu Evrope, ZDA,  Avstralije, Nove Zelandije …

V Sloveniji kunca v divjini ne najdemo, pogosto pa je domača žival.

V divjini so kunci družabne živali, ki živijo v skupini. V eni skupini jih je lahko 30 ali več. Njihov dom predstavljajo mreže povezanih rovov, ki so jih izkopale številne generacije kuncev. Žival je aktivna predvsem ponoči, če je v nevarnosti močno butne z nogo ob tla in tako opozori skupnost na nevarnost.

Kunec je manjši od zajca, ima precej krajše noge in ušesa. Dlaka kunca je lahko črne ali svetlo rjave barve, trebuh in hrbet sta sivkasta, vrat je rdečkasto ali rumenkasto rjav, spodnja stran repa pa je bela. Telo z glavo meri od 36-46 cm.

Ker potrebuje veliko gibanja, mora imeti večjo kletko. Dno kletke naj bo plastično in potreseno s stisnjenim žaganjem. V kletko lahko namestimo tudi hišico. Za hrano je primerna glinena posoda, ki jo ne more prevrniti ali jo glodati. Potrebuje tudi trikotno posodo za  iztrebljanje.

Je rastlinojeda žival. Njegova osnovna hrana je seno, ki mora biti kakovostno in ves čas na voljo. Poleg sena mu ponudimo kolerabo, korenje, travniško deteljo, svežo travo, regrat, peteršilj, repo, radič, jabolka.

Pomembno je, da se čim več giblje, za to ga večkrat izpustimo, da teka zunaj kletke.

Je izredno čista žival. Ima zelo gibljiv vrat, ki mu omogoča obračanje glave za 180°, tako si lahko čisti hrbet.

Ker je družabna žival, lahko v kletki sobiva s samičko ali pa s kuncem istega spola, vendar le, če sta skupaj od vsega začetka. Živalski družabnik pa mu je lahko tudi eden izmed naših prejšnjih gostov, to je morski prašiček.

 

JEDILNIK 12. 2. 2013

GLAVNA JED

mlečna prosena kaša

krof

salama piščančja prsa, polsuha salama, sir  bela napoli

SADJE, ZELENJAVA

Jagode, banane v čokoladi

Ananas suhi

jabolko

banana

mandarina

kislo zelje, korenje

NAPITKI

čokoladno mleko

jabolčni sok 100%

pomarančni sok 100%

breskev nektar, voda

DESERT

keks kunec

 

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)