PRVI PLANINSKI IZLET : KROŽNA POT GEOSS IN SLIVNA

sobota, 20. 10. 2012

Lep jesenski dan je bil kot nalašč za sprehode v naravo. Tako smo tudi mladi planinci z naše šole izkoristili lepo vreme za pohajanje v naši dokaj bližnji, a manj znani okolici. Odpravili smo se na Vače, kjer sta nas pričakala dva člana družine Kolenc in nas popeljala po Vačah na ogled znamenitosti, ki jih premore ta kraj ( in jih ni malo ) ter hkrati na dolg sprehod- krožno pot, ki se je končala na samem geometričnem središču Slovenije.

Pot smo začeli na Vačah, pri cerkvi sv. Andreja oz. pri znamenitem vaškem vodnjaku, kjer nam je naša vodička povedala zanimivo pesmico. Od tu smo se napotili proti fosilni obali, ki je dokaz, da je bilo v teh krajih nekoč Panonsko morje. To je najlepši ostanek fosilne morske obale v Sloveniji in je bil leta 1997 razglašen za naravni spomenik. Na obalo je zašel morski navdušenec, ki je z različno kopalno opremo čakal, kdaj bo nastopila plima, da se bo lahko okopal.

Od tu smo se napotili proti Kleniku in ob poti opazovali različne lesene kipe. V sušilnici lanu nas je pričakal palček »Kihec«, ki je bil alergičen na lan in je zato neprestano kihal. Predstavil nam je pomen lanu v preteklosti. Šli smo naprej mimo rojstne hiše najditelja vaške situle, Janeza Grilca, le malo naprej pa smo že lahko občudovali povečano poustvaritev situle z Vač.

Pohod smo nadaljevali malo navkreber, na področju pomembnih arheoloških najdišč, tudi situle. Pot nas je vodila čez večji travnik, kjer je bila nekdaj naselbina Krone. Pot smo nadaljevali  naprej do cerkvice Sv. Križa na hribu Slemšek. S Slemška smo se spustili strmo navzdol in prišli do planote Mačkovec. V Mačkovcu smo šli mimo znamenite kamnite mize, ki naj bi izvirala z gradu Ketzenberg.

Čez Mačkovec smo pot nadaljevali do Slivne in končno prispeli na GEOSS. Tu smo končali druženje z našim vodičem. Ta nas je tu pogostil s sokom. Z njim smo nazdravili in deklamirali Zdravljico. Na koncu smo še malo zapeli.

Od tu pa smo potem, ko smo se poslovili od vodiča, odšli  na Zgornjo Slivno, kamor smo prispeli po polurni hoji. Na cilju nas je čakalo toplo sonce in primeren kraj za počitek.

Preživeli smo lep, zanimiv, poučen in razgiban dan.

Mentorica planinskega krožka: Darja Murn

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)