V petek, 15. junija, smo se učenci 6. a v spremstvu razredničarke, Mateje N. Praunseis, in učiteljice likovne vzgoje, Barbare Lekše, podali na nagradni izlet Regijskega centra za ravnanje z odpadki Ljubljana.  Na začetku smo si ogledali Zbirni center Barje. V upravni stavbi so nas s prejeli s kozarčkom hladnega soka in nas na zanimiv način seznanili z vsem, kar se dogaja z odpadki v zbirnem centru. Nato smo se odpravili na krožno vožnjo po zbirnem centru. Na odlagališču poteka ločevanje odpadkov še vedno ročno, a tudi to se bo v kratkem spremenilo. Ogledali smo si tudi motorje, ki pline, ki nastajajo v deponiji ob razgradnji oziroma razkrajanju, pretvarjajo v električno energijo. Prav tako je bil zanimiv ogled čistilne naprave za odcedno vodo.

Po ogledu centra za zbiranje odpadkov smo se odpravili v težko pričakovani živalski vrt. Tam smo se ob opazovanju hranjenja in vragolij  morskih levov najprej pošteno namalicali, potem pa krenili na ogled nam najbolj zanimivih živali, saj smo imeli za svobodno pohajkovanje le eno urico časa. Nato nas je sprejela uslužbenka živalskega vrta in z njeno pomočjo smo bolj natančno spoznali pitona Rudija. Nekateri so ga pobožali, drugi pa so si ga obesili celo za vrat! Še enkrat smo se sprehodili po živalskem vrtu, tokrat ob strokovnem vodstvu, in izvedeli  marsikatero zanimivo informacijo o tej ali oni živali.

In takrat so bili naši trebuščki že prazni in glasni … pa nič hudega, saj smo bili deležni obilnega kosila, pa še sladoled smo si privoščili.

Dan je bil sončen, topel, prijeten, razgiban in domov smo se vrnili polni novih vtisov, spoznanj in doživetij.

Ob tej priložnosti se seveda zahvaljujemo gospodu Sandiju Grčarju, direktorju Komunale Zagorje, in vsem uslužbencem Snage v Ljubljani za njihovo pozornost in prijaznost.

 

Mateja N. Praunseis in Barbara Lekše

 

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)