9. 2. 2012 je v Zagorju ob Savi potekal 22. Otroški občinski parlament. Srečali smo se učenci vseh osnovnih šol iz občine Zagorje:

  • OŠ Ivana Skvarče iz Zagorja,
  • OŠ Toneta Okrogarja iz Zagorja,
  • OŠ Slavka Gruma iz Zagorja,
  • OŠ Ivana Kavčiča z Izlak.

 

Na srečanju smo najprej predstavili dejavnosti in izsledke šol na temo Junaki našega časa, kdo so in zakaj. Potem pa se je začela debata! Prišli smo do številnih sklepov, kot so npr.:

– Junak in vzornik sta dva različna pojma.
– Junak naredi za nas nekaj dobrega, koristnega in je nekdo, ki se ga lahko dotaknemo; vzornika pa dejansko ne poznamo (poznamo samo njegovo idealizirano predstavo oz. lik, ki nam ga predstavljajo mediji).
– Junaki so lahko naši bližnji, vzorniki pa znane osebnosti.
– Do znanih osebnosti smo veliko bolj tolerantni in jim spregledamo veliko več, kot bi spregledali svojim bližnjim, saj je čustvena komponenta/vpetost zelo majhna in obstaja med nami (vplivu navkljub) distanca.
– Pojem junak je zelo relativen, saj vplivajo nanj različne spremenljivke (spol, starost, vrednote posameznika …).
– Izsledki raziskav so nam pokazali, da je najpogostejši junak učencev naše občine prav mama. Navajali pa so tudi druge sorodnike in pa medijske osebnosti. Se pravi, da so bili rezultati anket med šolami podobni.
– In še in še …

Na koncu je vsaka šola izbrala dva predstavnika, ki bosta predstavljala šolo na regijskem otroškem parlamentu, ki bo potekal 2. 3. 2012 v Hrastniku – Adrijana Lazar in Klemen Škoberne … Vemo, da bosta odlična!

Mentorici šolske skupnosti: Mateja N. Praunseis in Maja Ule

 

 

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)