Na naši šoli smo pripravili prav izjemno potovanje … potovanje okrog sveta. Obiskovalci so se z  vlakom popeljali skozi mnoge dežele. Starši učencev 6. a pa so  pot začeli v Italiji, deželi beneških mask, vulkanov in pic. Potrudili smo se, da smo delček Italije predstavili karseda zanimivo. Veliko smo ustvarjali. Beneške maske, broške, magnetke – pice, čisto pravi vulkan …  Pri tem smo res uživali. Tudi z mislijo na vse vas in vaše občudovanje rezultatov naših pridnih rok.

NAJBOLJ TIPIČNE BENEŠKE MASKE

MATTACCINO – velja za najbolj objestno in drzno masko. Zraven je sodila še živo pisana obleka in pernat klobuk.

BAUTA – popolnoma bela in brezizrazna maska. Uporabljali so jo tudi med letom, kadar so želeli skriti svojo identiteto.

GANGA – ženska maska, za katero se skriva moški.

AKROBATI – maske na hoduljah.

UOMO SALVADEGO – predstavlja divjega človeka. Zraven sodi še obleka iz krzna in z listjem ali vejami okrašena glava.

KAKO SMO USTVARJALI MASKE

Najprej smo napihnili balone … Dekleta so imela kar nekaj težav, vendar so jim fantje velikodušno pomagali … Maske smo izdelovali s postopkom kaširanja. Uporabili smo moko, vodo, lepilo Mekol, časopisni papir, pomagali pa smo si s skledami, kuhalnicami, škarjami …

Časopisni papir (veliiiiko papirja) smo narezali na trakove.  Z njimi smo oblepili eno stran balona dvakrat po dolgem in dvakrat počez . Pri tem smo strašno  pacali in se zabavali. Osnova se je sušila teden dni …

Največji užitek je bil prebosti balon … in v rokah je ostala trdna maska.

Osnove smo najprej obrezali do želene oblike in jih nato prebarvali z osnovno barvo bodoče beneške maske. Jakob se je znašel in prinesel črni razpršilec. To mu je močno olajšalo delo. Velikodušno ga je posojal tudi sošolcem.

Pri krašenju smo se prepuščali domišljiji. Uporabljali smo barve, bleščice, nalepke, pisana peresa …

Nadomestna razredničarka Nataša  Oberč je na srečo učiteljica tehnične vzgoje. Pomagala nam je, da smo iz zelo trdih kalupov izrezali oči.

Pri pripravi dneva odprtih vrat smo sodelovali čisto vsi. In to z veseljem …

Učenci in učenke 6. a ter razredničarka Mateja N. Praunseis

(Skupno 127 obiskov, današnjih obiskov 1)