Ali ste vedeli, da prebivalec Slovenije zavrže kar 68 kg hrane na leto? Da smo v Sloveniji v zadnjih letih zavrgli več kot 140.000 ton hrane na leto? Da se največ hrane zavrže v gospodinjstvih?

Zato je vlada Republike Slovenije sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane. Za slovenski dan brez zavržene hrane je razglašen 24. april.

Izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna sila in kapital. Izgube hrane in odpadna hrana lahko tudi negativno vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k zvišanju cen hrane.

Naši prehranski sistemi so lahko odporni le, če so trajnostni. Zato si moramo prizadevati za sprejetje celostnih pristopov, s katerimi bi zmanjšali izgube hrane in odpadno hrano. Ukrepati je treba na lokalni, nacionalni in globalni ravni,  da bi kar najbolj izkoristili hrano, ki jo proizvedemo. 

Danes smo zato na mestih, kjer se zbira največ učencev, izobesili nekaj dejstev o problematiki zavržene hrane, lakote in kronične podhranjenosti. Učenci so v ta namen izdelali tudi nekaj plakatov, napisali pesmi, narisali risbe …

Na matični šoli in na obeh podružnicah smo nenapovedano tehtali odpadke pri malici. Skupaj je bilo odpadkov le 235 g. (ena žemlja tehta 80 g).

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)