V torek, 27. septembra 2022, smo se devetošolci in učitelji spremljevalci odpravili v Deželo, kakor Gorenjci pravijo pokrajini, ki obdaja širšo okolico Vrbe.

Dan je bil deževen, torej kot nalašč za obisk muzejev. A ne kakršnihkoli muzejev: obiskali smo namreč Prešernovo rojstno hišo v Vrbi. Prijazen vodnik v hiši nam je hišo najprej predstavil v besedi, pokazal nam je vsaj dva ducata hišnih predmetov in pohištva še iz časov Prešernovega otroštva, na nadvse domiseln način nam je predstavil nekaj zanimivih dejstev iz pesnikovega življenja, ki jih do sedaj še nismo poznali. Nazadnje smo si hišo tudi dodobra ogledali.

V vasi Doslovče, ki leži le nekaj minut vožnje od Vrbe, smo obiskali še domačijo slovenskega pisatelja, dramatika, prevajalca in jezikoslovca Frana Saleškega Finžgarja. Prijazna domačinka nam je predstavila življenje pisatelja Frana Saleškega Finžgarja, njegova literarna dela ter način življenja na Gorenjskem v 19. stoletju, nakar smo si ogledali tudi notranjost kajže, narejene iz blata in lesa.

Naš aktivni potep po Deželi smo zaokrožili v Begunjah, kjer smo obiskali Avsenikovo domačijo in si ogledali Muzej Avsenik, v katerem je predstavljena zbirka, ki je zanimiva pripoved časa, v katerem sta ustvarjala brata Vilko in Slavko Avsenik.

Prijetno utrujeni in polni lepih vtisov smo se sredi popoldneva vrnili v domače Zagorje.   

V priloženi galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij, ki so nastale na našem popotovanju po Gorenjski.

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)