Na naši šoli smo učitelji letos osnovali Erasmus projekt Sodobna šola. Želimo se naučiti še kakšnih novih metod in pristopov poučevanja. Dobre, sveže, inovativne ideje vedno pridejo prav.

Sama sem izbrala projektno delo. In o projektnem delu sem se v sredini marca učila od pravih strokovnjakov – odličnih učiteljev na Islandiji – Smarth Teachers Play More. Na Islandiji!

V deželi gejzirjev, lave, vulkanov in snežnih ploh smo se tako sestali učitelji iz vseh koncev Evrope. Primerjali smo učne sisteme, delili ideje, se povezali med seboj, zasnovali skupne projekte in se učili drug od drugega. Tudi jezika. Še danes ne vem, od kod sem povsem suvereno povlekla tistih nekaj španskih povedi. 

V prvem delu dneva smo imeli delavnice, predavanja, obiskali smo šole na Islandiji, v popoldanskih urah in večerih pa smo spoznavali to čudežno deželo. In verjemite mi, ko se učitelj z drugimi učitelji sredi snežne nevihte namaka v zunanji mineralni vodi, ki ima 40 stopinj, je govor predvsem o tem, kako je biti učitelj. 

In kaj sem prinesla domov?

Polno glavo novih idej.

15 minut branja na dan, ki ga že izvajamo. Vsak dan! In veste, kaj? Mojim učencem je všeč! Potopijo se v knjigo in umirjeni začnejo dan.

Izvedli smo že cel rimski projekt – po principu projektnega dela, ki smo se ga učili na Islandiji. V projekt smo z učenci vključili vse učne predmete in v prihodnjih dneh ga bom podrobneje opisala in delila, da ga uporabi še kdo.

Dobila sem kup novih učiteljskih prijateljev iz Evrope. In res, res krasno novo prijateljico: učiteljico Jill z Irske, ki v maju prihaja k nam, na našo šolo (moja angleščina zato sedaj vleče na irščino).  

Pa precej reči, ki jih načrtujem v prihodnosti, ki potrebujejo malo več časa za uresničitev.

Domov prinašam tudi navdušenje nad Islandijo, ki je res nepopisno. Upam, da se še kdaj vrnem.

Hvala, Cmepius, Erasmus, da sem lahko doživela vse to.

Učiteljica Nina Jelen

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)