Tradicionalni slovenski zajtrk bo v petek, 19. novembra 2021, potekal že enajstič – letos pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«.

Tradicionalni slovenski zajtrk je sestavljen iz petih živil: iz kruha, masla, mleka, jabolka in medu. V letošnjem letu lahko dodamo tudi suho sadje brez dodanega sladkorja. V kuhinji smo vam pripravili suho sadje kot reciklirani produkt svežega sadja, ki ga niste pojedli ali pa je bilo senzorično slabše kvalitete.

Letošnje  leto je bilo razglašeno za mednarodno leto sadja in zelenjave, zato je priporočljivo, da bi pomenu domačega sadja in zelenjave namenili vsaj eno uro pogovora. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi svetuje, naj v jedilnike v čim večjem obsegu vključujemo jedi iz svežega in kislega zelja ter repe. Vse njihove usmeritve bomo 19. novembra tudi vključili v šolski jedilnik.

Med smo kupili pri zagorskem čebelarju Ivanu Sopotniku, kruh nam je spekla Ivanka Rožej v krušni peči, pri njej smo kupili tudi jabolka in sok, mleko in maslo pa nam je dobavil kmet Franc Sešlar z Izlak. Pri kosilu vam bomo postregli rdeče zelje v omaki ter sveže zelje v solati.

Učiteljem prilagam povezavo do spletne strani čebelarske zveze, kjer si poiščete primerno gradivo za popestritev prve šolske ure na temo Tradicionalni slovenski zajtrk.

http://www.ohranimo-cebele.si/default.asp?sif_co=41

(Skupno 127 obiskov, današnjih obiskov 1)