Na podružnični šoli Čemšenik smo letošnji dan Zemlje namenili tekstilni industriji, ki zelo onesnažuje naš planet. Z učenci smo si ogledali kratek dokumentarni film o recikliranju oblačil. Doma so imeli spomladansko čiščenje omar in v šolo so prinesli oblačila, ki jih bomo podarili Rdečemu križu. Slišali smo se tudi z zagorskim Varstveno delovnim centrom in dobili veliko informacij o njihovem delovanju. Naš VDC je zelo uspešno podjetje tudi pri recikliranju oblačil. Iz rabljenih kavbojk izdelujejo torbe, nahrbtnike, denarnice, iz rabljenih zaves izdelujejo vrečke za večkratno uporabo za sadje in zelenjavo. Njihov najbolj znan izdelek so unikatni copati. Dogovorili smo se, da bomo za njih zbrali hlače in zavese, ki jih sami ne potrebujemo več, saj bomo tako pripomogli k recikliranju oblačil.

Tudi učenci so se poigrali z recikliranjem oblačil. Iz rabljene majice so izdelali vrečko za večkratno uporabo. Učenci so resnično uživali v dopoldnevu. Sklenili smo, da bomo z oblačili ravnali gospodarneje in tako vsaj malo pripomogli k ohranitvi našega planeta.

Dan Zemlje je praznik vseh ljudi na našem planetu. Vsako leto se bolj zavedamo pomena planeta, ki nam nudi vse. Letošnje vodilo, ki ga vsako leto razglasi organizacija EARTHDAY.ORG, je »Obnovimo naš planet«. Postavljenih je pet stebrov obnove, in sicer: sajenje dreves, hrana in okolje, globalno čiščenje Zemlje, klimatska pismenost in globalni izziv za Zemljo. (Povzeto po https://zrsvn-varstvonarave.si/obnovimo-nas-planet-dan-zemlje-2021/)

“Naš modri planet je najbolj čudovito možno naravno okolje. Njegovo življenje je naše življenje, njegova prihodnost je naša prihodnost.” (Dalaj Lama)

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)